Ga direct naar inhoud

Checklist kikkerconcert bezoek

Kikkers kwaken er vanaf eind april tot en met juni overal op los. Gewoon in sloten, plassen en poelen bij jou in de buurt, maar ook in de gebieden van Natuurmonumenten. Dat mag je echt niet missen! De kikkerconcerten zijn een groot natuurspektakel waarmee mannetjes indruk willen kwaken op de vrouwtjes. Neem een picknickkleed, hapjes en drankjes mee. En luister naar de koelste kikkerhits uit honderden kikkerkelen. Meekwaken mag!

Waarom kwaken kikkers? Kikkerconcert

Concerttips

Een kikkerconcert midden in de natuur is een unieke belevenis. Met deze tips beleef je het kikkerconcert van je leven!

  • Ga van te voren op zoek naar een geschikte locatie. Luister bij slootjes, poelen en vijvers. Waar hoor je gekwaak? Kun je geen geschikte plek vinden? Kom dan langs bij één van de concertlocaties van OERRR.
  • Probeer zo stil mogelijk te zijn. Ga op je rug liggen en sluit eventueel je ogen. Zo komen de kikkerhits nog beter binnen.
  • Kies een zwoele avond of zonnige dag uit. 
  • Wanneer kwaken kikkers? De piek van de concerten is rond eind mei, maar vanaf eind april wordt er al volop gekwaakt. 
  • Vergeet niet voor jezelf te zorgen. Neem een picknickkleed mee om op te chillen en een gevulde picknickmand met lekkere snacks en wat te drinken. 
  • Een concert is nog leuker samen met je familie en vrienden. Nodig iedereen uit en maak er een waanzinnige middag of avond van.
  • Check jezelf na een bezoek aan de natuur altijd even op teken!
  • De concerten zijn te bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang. 

Concertlocaties

In de natuurgebieden van Natuurmonumenten zijn volop kikkerconcerten te horen. De boswachters van OERRR hebben de beste locaties (met kwaakgarantie) voor je uit gezocht! 

Bekijk alle concertlocaties -->

 

Van kikkerdril tot kikker

Heb je in de lente weleens kikkerdril gezien? Dat zijn de eitjes  van een kikker. Boswachter Ruben vertelt je in de video hieronder hoe uit die slijmerige dril een volwassen kikker groeit!

Van kikkerdril tot kikker, hoe zit dat? Boswachter Ruben legt het uit...

Dit wist je vast nog niet!

Waarom kwaken kikkers?

Kikkers geven hun grootste concert in de paartijd, van mei tot in juni. De kikkers die je hoort zijn mannetjes. Die kwaken om vrouwtjes te laten weten waar ze moeten zijn!

Zo kwaakt een kikker

De kikkers die je het meest zult horen zijn de groene kikkers. Die hebben aan de zijkant van hun kop kwaakblazen. Die blazen ze vol lucht, waardoor ze een flinke KWAAAAK kunnen maken. Met z’n allen klinken ze dan als een groot concert!

Verspringers

Dankzij hun enorm sterke achterpoten kunnen kikkers wel 20 keer hun eigen lengte springen. Stel je voor dat jij dat zou kunnen. Dan spring je in één keer over een tennisbaan heen!

Nog meer info over kikkerdril en kikkers -->