Ga direct naar inhoud

Maak zelf compost

Als groente-, fruit- of tuinafval (GFT) gaat rotten, wordt het vruchtbare compost. Met je eigen compostbak maak je zo zelf plantenvoeding. Lees hier hoe je dat doet!

Compost maken

Waar stop je het in?

Een oude vuilnisbak of emmer is een prima compostbak. Heb je geen deksel? Maak dan een afdekhoes van stof. Maak in de zijkant van de emmer kleine gaatjes zodat er genoeg lucht bij je compost komt. Let op: vliegen en andere insecten mogen er niet doorheen kunnen. Zet je compostbak als het kan op een zonnige plek.

Wat stop je er in?

Zorg voor een goede mix van afval dat uit de tuin afkomstig is (zoals bladeren en gras) en etensresten (zoals groenteschillen en eierschalen). Ook koffieprut is een goed ingrediënt voor je compostbak. Dit versnelt het rottingsproces. Vochtig (niet te nat) en warm afval rot het beste. Gebruik geen vlees, vet of gekookt voedsel. Hussel af en toe de inhoud door elkaar zodat er lucht bij kan komen.

Om je compostbak een beetje warm te houden in de winter, kun je er een stuk oud tapijt omheen wikkelen.

Wanneer kan je de compost gebruiken?

Ziet de inhoud van je bak er bruin en kruimelig uit? Dan kun je het als voeding aan de grond van je plantjes toevoegen. Dat is meestal na ongeveer 4 maanden.

Misschien vind je dit ook leuk: