Ga direct naar inhoud

Zo maak je een insectenhotel

Er zijn tegenwoordig veel te weinig plekken waar insecten, zoals de bij, een nest kunnen maken. Help ze een handje en maak een insectenhotel! Ga je voor een simpel bijenhotel of een super-de-luxe droomhotel? We laten hieronder met handige DIY filmpjes zien hoe je de verschillende varianten maakt.

Insectenhotel

Bijen en andere insecten houden van warme, droge holletjes. Ze leggen hun eitjes in kleine holletjes in hout, riet of klei. Zo'n speciaal hotel voor insecten kun je zelf maken. 

Insectenhotel maken: waar let je op?

  • Plaats je insectenhotel of bijenhotel op een zonnige plek in je tuin of op je balkon.
  • Gebruik je bamboestengels of boorgaten voor je hotel? Houdt dan een diameter aan van maximaal 10 mm en zorg dat de stengels/gaten aan één kant dicht zijn.
  • Bij het gebruik van boorgaten in hout: boor met de draad van het hout mee. Zorg dat het hout droog is en zonder scheuren. En zorg dat de gangen glad zijn omdat de bijen er anders hun vleugels aan scheuren. Je kunt hiervoor het beste hout van eiken, esdoorn, es of beuk gebruiken.
  • Creëer holtes en spleten om veel verschillende soorten insecten naar je hotel te lokken. Je kunt hier bijvoorbeeld riet, dakpannen, plantenresten, dennenappels of leem voor gebruiken.

Insectenhotels in soorten en maten

Van super-de-luxe insectenhotel tot eenkamer appartement voor bijen, wij laten hieronder zien hoe je ze maakt! 

Supersnel insectenhotel maken

Bijenhotel maken in een wijnkistje

Bijenhotel maken van boomstronk

Misschien vind je dit ook leuk: