Ga direct naar inhoud

Hoe werkt een insectenhotel?

Je hebt vast wel eens een insectenhotel gezien, zo'n huisje met gaatjes waar bijen en andere insecten hun nest maken. Boswachter Floor legt uit hoe zo'n hotel werkt.

Metselbij in bijenhotel

Insecten zoals wilde bijen zijn in het voorjaar druk met het leggen van eitjes. Ze kruipen in een buisje van je insectenhotel of de gangetjes die je in een boomstam of baksteen hebt gemaakt. Hier leggen ze hun eitjes in. Ze leggen meerdere eitjes in de buis, daarom zie je ze vaak druk heen en weer vliegen.

Bijenbroodje

Tussen elk ei leggen de bijen een 'bijenbroodje'. Dat is een soort balletje van nectar en stuifmeel. Hier eten de larven van als ze uit hun ei komen. De larven blijven nog een tijdje in het holletje en ontwikkelen zich tot pop in een cocon.

Op zoek naar bloemen

In het voorjaar kruipen de bijtjes uit hun cocon. Ze voelen dat het warmer wordt en weten dat de bloemen gaan bloeien. Die hebben ze nodig om hun eten vandaan te halen. Eén voor één kruipen ze uit het buisje of gaatje en gaan ze op zoek naar bloemen om van de nectar te snoepen. Daarna zoeken ze een partner om mee te paren. De nieuwe eitjes leggen ze vervolgens weer in een insectenhotel (of een ander gezellig holletje). Zo begint de hele cyclus weer van voren af aan! Lees meer over het leven van de bij >

In het filmpje hieronder laat Floor zien hoe een bijenhotel werkt.

Zo werkt een insectenhotel

Wat is de beste plek voor een insectenhotel?

Insecten zoals de bij houden wel van wat warmte. Plaats daarom je insectenhotel of op een mooi zonnige plek in je tuin of op je balkon.

Moet je een insectenhotel schoonmaken?

Bijen zijn een opgeruimd volkje, ze ruimen zelf hun rommel op. Je hoeft een insectenhotel daarom niet schoon te maken maar kunt de natuur gewoon zijn gang laten gaan.

Zelf maken

Help de bijen en andere insecten een handje en maak een mooi hotel voor ze. Zo maak je een insectenhotel >

Bijenhotels

Voorbeelden van bijenhotels die je zelf kunt maken