Ga direct naar inhoud

Wat weet jij over de bij?

De bij is klein, maar superbelangrijk voor mens én natuur. Ze zijn onmisbaar voor het verspreiden van stuifmeel waardoor bloemen en planten kunnen groeien. In Nederland leven wel 360 soorten bijen! En wist je dat de hommel eigenlijk ook een bij is? Check hier alles wat je wilt weten over de bij.

Hommel

Het leven van een bij

Een volwassen bij leeft meestal maar een paar weken. Er zijn een paar soorten, zoals de hommel, waarvan de vrouwtjes overwinteren. Deze bijen kunnen wel een half jaar oud worden. Bij honingbijen overwintert de koningin met een deel van het volk.

Wist je dat het grootste deel van de in Nederland voorkomende bijen alleen woont? Sommige soorten bijen, zoals de honingbijen, wonen wel bij elkaar. Deze soorten noemen we sociale bijen. 

Cyclus van de bij

Cyclus van de bij

Waar maken bijen hun nest?

Bijen maken een nestje om hun eieren in te leggen en de larven in te laten opgroeien. De verschillende bijensoorten doen dit weer op verschillende manieren. Sommige soorten, zoals de zandhommel graven bijvoorbeeld een gangetje in de bodem. Andere bijen maken graag nestjes in holle ruimten boven de grond, zoals holle stengels en muurspleten. En heb je wel eens gehoord van de koekoeksbijen? Die laten anderen het werk opknappen. Ze gebruiken de nestjes van andere bijen om zijn larven in te leggen.

Wil jij de bij een handje helpen met het bouwen van een nestje? Hang dan een bijenhotel in je tuin of op je balkon.

Bijenhotel

Bijenhotel

Bijen in soorten en maten

In Nederland leven 360 soorten bijen. Meer dan de helft hiervan is helaas aan het verdwijnen.Elke soort bij is weer anders. Hommels zijn bijvoorbeeld 5 keer zo groot als kleine maskerbijtjes. Hommels hebben ook een wollige, kleurrijke beharing. Andere bijen zijn juist klein, slank en bijna kaal.

Bij versus wesp

Links een bij (grijze zandbij), rechts een wesp

Bijen en wespen lijken veel op elkaar. Je kan bijen onderscheiden door hun lange beharing. Wespen zijn veel kaler. Ook hebben bijen vaak een bosje extra lange haren aan hun achterpoten, waarmee ze stuifmeel verzamelen. 

Zonder bijen geen kersentaart

Als bijen in een bloem op zoek gaan naar voedsel (nectar), nemen ze ongemerkt het stuifmeel van de bloem mee. Komt dit stuifmeel via de bij in een andere bloem terecht, dan wordt deze plant bevrucht. Een fruitboom krijgt zo vruchten. Veel planten in Nederland (80% van alle soorten) zijn voor hun bestuiving afhankelijk van insecten. Zo kunnen bloemen, fruit en planten groeien. En kun jij lekker genieten van een sappige appel, kersentaart of perenijsje.

De meeste bijen in je tuin vliegen druk van bloem naar bloem, op zoek naar nectar. Elke soort heeft weer z'n eigen voorkeur in bloemen. Hoe meer verschillende planten en bloemen je in je tuin hebt, hoe meer verschillende soorten bijen je naar je tuin lokt.

Wilde bloemen

Paradijsje voor bijen

Spreekbeurt over de bij

Wil je je klasgenoten vertellen over de bij? Download dan de speciale spreekbeurt van OERRR over de bij. Boordevol informatie & weetjes en tips over hoe jullie dit bijzondere insect kunnen helpen.

Bekijk de spreekbeurten van OERRR

Misschien vind je dit ook leuk