Ga direct naar inhoud

Maak zelf mininatuur

De bijen hebben ons nodig! Wilde bloemen verdwijnen en daardoor ook het voedsel voor insecten en vogels. Kom in actie en maak je eigen mininatuur, vol bloemen! Maar hoe begin je nu zo'n eigen stukje mininatuur? Dat leggen we je uit!

Maak je eigen mininatuur

De plek voor mininatuur

Voordat je begint met je mininatuur, is het goed om na te denken over de plek. Gebruik je een hoekje in de tuin? Of kies je een perkje bij jou in de straat zodat iedereen kan meegenieten? Op het schoolplein kan natuurlijk ook. Vraag de juf of meester of jullie een tegel uit het plein mogen halen waar je kan gaan zaaien. Heb je een balkon? Dan kan je je mininatuur maken in een grote pot of in een kistje.

Zoek een zonnig plekje voor je mininatuur want wilde bloemen houden erg van de zon. Je kunt het beste zaaien in april en mei, dan kan je in de zomer genieten van mooie bloemen!

De aarde

Onderzoek eerst de aarde. Is deze hard en stevig? Meng deze dan met een beetje potgrond en woel alles lekker om (misschien kom je wel een worm of ander kriebelbeestjes tegen!). Haal eventueel oude wortels en andere plantjes uit het stukje waar je wilt gaan zaaien. 

Ben je er klaar voor?

Dit heb je nodig:

  • Biologische zaadjes
  • Potgrond
  • Schepje
  • Gieter
  • Emmertje
  • Eventueel een stukje gaas om je mininatuur mee af te dekken zodat er geen kat in komt
  • Voor op het balkon: een grote pot of kistje met worteldoek

Meng de zaden in een emmertje met wat potgrond. Strooi dit vervolgens uit over de plek waar je wilt dat de bloemen komen. Gebruik je een pot of een kistje met worteldoek? Vul deze dan eerst tot ongeveer 2/3 met potgrond. En strooi hier vervolgens het zaden & potgrond mengsel op. Maak na het zaaien de aarde vochtig met wat water uit de gieter.

Als het goed is, zie je na een paar dagen al wat sprietjes opkomen in je mininatuur!

Tip! Zaai in een melkpak

Heb je weinig ruimte om bloemen te zaaien? Geen probleem, dan zaai je toch gewoon in een melkpak! Bekijk ook het filmpje hieronder met de instructie.