Ga direct naar inhoud

In 3 stappen naar een bijenparadijs

Het gaat slecht met bijen en andere insecten. Wil jij ze een handje helpen? Met deze tips wordt je tuin een heus bijenparadijs.

Kind in de tuin - OERRR

1. Weg met die nette tuin

Bijen en insecten voelen zich het meest thuis in een verwilderde tuin. Vraag dus aan je ouders of ze wat minder willen grasmaaien, schoffelen en snoeien. Leg wat oud hout en snoeiafval neer. Bijen kunnen hier bijvoorbeeld een nestje bouwen. Insecten vinden hoog gras ook een fijne plek. En wanneer je gras niet maait, krijgen allerlei wilde bloemen de kans om te groeien.

Nog leuker: vraag of je zelf een stukje mag laten verwilderen en maak je eigen mininatuur! Misschien mag je ergens wat tegels weghalen zodat jij een mooi plekje kunt creëren.

2. Zorg voor bloemen en planten

Wilde bloemen zijn niet alleen mooi maar ook heel belangrijk. Ze zorgen voor voedsel voor insecten, zoals bijen en vlinders. Hebben jullie geen tuin maar wel een balkon? Zet dan wat planten neer waar insecten van houden.

Welke bloemen kies ik?

Alle wilde bloemen zijn belangrijk voor insecten, maar elk insect houdt weer van andere bloemen. Bijen houden bijvoorbeeld van krokussen en lavendel maar ook van kruiden als rozemarijn, salie, tijm, dille en bieslook. Een perfecte zadenmix voor bijen vind je hier. Begin snel met zaaien want hoe meer bloemen, hoe meer bijen, vlinders en andere insecten!

3. Maak een bijenhotel

Bijen en andere insecten houden van warme, droge holletjes. Ze leggen hun eitjes graag in kleine holletjes in hout, riet of klei. Zo'n speciaal verblijf voor insecten kun je zelf maken. Heel simpel met wat bamboestengels in een blikje of ga voor een uitgebreide versie met heuse verdiepingen. Check hier hoe je verschillende soorten bijenhotels maakt. Of koop een kant-en-klaar hotel!

Misschien vind je dit ook leuk