Ga direct naar inhoud

Kevers herkennen met OERRR

Zie je ze kruipen en kriebelen? Al die mooie kevers, torren en andere insecten. Ze zitten overal! Ga op keversafari en kijk wat je allemaal tegenkomt in je eigen tuin of in de buurt.

Laat een dier over je hand lopen

Loep: check. Glazen potje: check. Jouw keversafari kan beginnen!

Kevers vind je overal: in je tuin, in het park of in de bosjes bij jou om de hoek. Kijk eens onder dat hoopje bladeren of til die bloempotten eens op. Wat zie je daar allemaal kriebelen? En onder die stoeptegel? Zie je een kevertje? Bekijk hem eens beter met je loep. Of pak hem voorzichtig op en stop hem in je glazen potje. Zo kan je hem eens rustig bekijken. Zet je hem wel weer terug?

Schild van de kever

Kevers (of torren) kun je herkennen aan hun vleugels. De bovenste vleugels zien er bij kevers namelijk uit als een hard schild. Sommige zijn zwart, andere hebben juist weer een metaalglans of een mooi patroon. Hoeveel verschillende zie jij er? En wist je dat een lieveheersbeestje ook een kever is?

Kevers in de tuin

Blauwe, bruine, zwarte, grote en kleine kevers. Een tuin zit er vol mee! Grote kans dat je een van deze meest voorkomende kevers vindt.

Junikever

De naam zegt het eigenlijk al: in de maand juni en ook juli zijn de junikever te zien (soms zelfs al eind mei). Ze leven in tuinen, parken, bossen en boomgaarden. Maar het grootste gedeelte van hun leven, leven ze onder de grond als larve. Daar eten ze plantenwortels tot ze groot genoeg zijn om een pop te worden, dat kan wel twee jaar duren! Als ze verpopt zijn tot kever kruipen ze op en warme juni of juli dag omhoog uit de grond. Volwassen kevers eten van de bladeren van verschillende loofbomen. 

Junikever

Mestkever

Er bestaan wel 5000 verschillende soorten mestkevers. En ze eten heel graag, ja raadt het al, mest! En dan het liefst van paarden of koeien die weer voornamelijk planten eten.

Mestkever

Meikever

De meikever heeft net als alle kevers vier vleugels. Wanneer hij vliegt maakt hij een opvallend brommend geluid. En heb je die antennes gezien op zijn kop? Daar ruikt hij mee, want de meikever vliegt op zij doel af door op geuren af te gaan. Dan zoekt hij bijvoorbeeld naar voedsel of een partner. Meikevers zijn vanaf eind april tot eind mei te zien.

Meikever

Kriebelpaspoort

Kevers heb je een heel veel soorten en maten. En met gekke namen. Heb je wel eens gehoord van de boktor? Of de eikelboorder? Meer weten over verschillende soorten kevers en en hoe je deze kunt herkennen? Download het kriebelpaspoort