Ga direct naar inhoud

Voel een molshoop

Je hand in een molshoop steken! Durf jij dat?

Mol

Molshoop voelen

Soms vind je er allerlei dingen die de mol verzameld en omhoog gegraven heeft. Schelpen, botjes, misschien zelfs een oude munt of een stukje aardewerk. Dus steek je hand eens in een molshoop en kijk wat je naar boven tovert!

Waarom graaft een mol?

Mollen graven niet zomaar gangen, dit doen ze omdat ze op zoek zijn naar eten dat in de bodem leeft zoals regenwormen en insecten. Mollen eten het liefst regenwormen. Ze eten niet alle regenwormen die ze vangen gelijk op, als ze vol zitten bewaren ze de regenwormen in een voorraad voor later.

Hoe diep graaft een mol?

De mol is trouwens heel nuttig: hij graaft tunnels die zorgen voor goede afwatering en ze houden de grond luchtig en vruchtbaar. Hij komt overal voor waar hij in de bodem kan graven. Het moet niet te zanderig, te vochtig of te stenig zijn en er moeten voldoende regenwormen zijn om te eten.

Mollen kunnen zowel voor- als achteruit graven en maken dan diepe en ondiepe gangen tot wel 1 meter diep. Zo'n tunnel kan wel 60 meter lang zijn! Met een snelheid van 12-15 meter per uur graaft de mol zich een weg door de bodem, opzoek naar eten. Waar de mol in en uit de grond komt, zie je een molshoop liggen; een gat met zand er omheen. En wist je dat mollen ook goede zwemmers en klimmers zijn? 

Hoe ziet de mol er uit?

Een mol heeft een zwarte, zachte, fluweelachtige vacht. Z'n voorpoten zijn een soort graafhandjes, met elk vier vingers en een duim met puntige nagels, waarmee hij supergoed kan graven. Het is een fabeltje dat de mol blind is; hij heeft kleine, slecht ontwikkelde ogen, maar kan daar wel een beetje mee zien. Hij heeft een spitse snuit met snorharen en een klein staartje. 

Mol

Meer leren over dieren?

Misschien vind je dit leuk