Alles wat je wilt weten over de bij

De bij is klein, maar superbelangrijk voor mens én natuur! Ze zijn onmisbaar voor het verspreiden van stuifmeel waardoor bloemen en planten kunnen groeien. Check hier alles wat je wilt weten over de bij!

Metselbij

Het leven van een bij

Een volwassen bij leeft meestal maar een paar weken. De rest van het jaar zijn de bijen alleen in andere levensstadia (larve, pop) aanwezig. Uitzonderingen zijn hommels en sommige 'groefbijen', waarvan vrouwtjes overwinteren en zo wel een half jaar oud kunnen worden. Bij honingbijen overwintert de koningin met een deel van het volk.

Wist je dat het grootste deel van de in Nederland voorkomende bijen alleen woont? Sommige soorten bijen, zoals de honingbijen, wonen wel bij elkaar. Deze soorten noemen we sociale bijen. 

Waar maken ze hun nest?

Bijen maken een nestje om hun eieren in te leggen en de larven in te laten opgroeien. De verschillende bijensoorten doen dit weer op verschillende manieren. Sommige soorten graven bijvoorveeld een gangetje in de bodem. Andere bijen maken graag nestjes in holle ruimten bovengronds, zoals holle stengels en muurspleten. En heb je wel eens gehoord van de koekoeksbijen? Die laten anderen het werk opknappen. Ze gebruiken de nestjes van andere bijen om zijn larven in te leggen.

Wil jij de bij een handje helpen met het bouwen van een nestje? Hang dan een bijenhotel in je tuin of op je balkon. Bekijk hier hoe je die maakt

Bijen in soorten en maten

In Nederland leven wel 359 soorten bijen.  Ruim de helft hiervan wordt helaas met uitsterven wordt bedreigd. Er zit veel verschil tussen de soorten. Hommels zijn bijvoorbeeld 5 keer zo groot als kleine maskerbijtjes. Hommels hebben ook een wollige, kleurrijke beharing. Andere bijen zijn juist klein, slank en bijna kaal.

Veel bijen zijn door hun lange beharing van wespen te onderscheiden. Wespen zijn veel kaler. Ook hebben bijen vaak een bosje extra lange haren aan hun achterpoten, waarmee ze stuifmeel verzamelen. 

Zonder bijen geen kersentaart

Als bijen in een bloem op zoek gaan naar voedsel (nectar), nemen ze ongemerkt stuifmeel mee. Komt dit via de bij in een andere bloem terecht, dan wordt de plant bevrucht. Een fruitboom krijgt zo vruchten. Veel planten in Nederland (80% van alle soorten) zijn voor hun bestuiving afhankelijk van insecten. Zo kunnen bloemen, fruit en planten groeien. En kun jij lekker genieten van een sappige appel, kersentaart of perenijsje.

De meeste bijen in je tuin vliegen druk van bloem naar bloem. Dat doen ze voor de nectar van de bloem waar de bijen voedsel uit halen. Hoe meer verschillende planten en bloemen je in je tuin hebt, hoe meer verschillende soorten bijen je naar je tuin lokt. Bekijk hier hoe je van jullie tuin een fijne plek maakt voor bijen 

logo