Ga direct naar inhoud

Wormenbak maken

Geef de plantjes in je tuin extra goede voeding met je eigen compost. En wist je dat wormen daar heel goed een handje bij kunnen helpen? Maak daarom je eigen wormenbak! Dit kan je zelfs op je balkon doen. We leggen uit hoe je dat doet!

Compost maken

Hoe werkt een wormenbak?

Eigenlijk gebeurt in een wormenbak hetzelfde als in de natuur: kleine diertjes zoals wormen eten plantenmateriaal (bijvoorbeeld gevallen bladeren) op en poepen dit weer uit als humus. Die humus zorgt er weer voor dat de grond gezond blijft en dat plantjes kunnen groeien.

Met een wormenbak boots je dit na. Je stapelt drie identieke bakken op elkaar. In de middelste bak zitten de wormen en in de bovenste bak het voedsel voor de wormen, jouw groente- en fruitafval. Door gaatjes in de bodem van de bovenste twee bakken, kunnen de wormen bij het eten komen én sijpelt vervolgens de wormenpoep weer in de onderste bak.

Dit heb je nodig voor je wormenbak

  • 3 plastic bakken. Het beste recycle je opbergbakken die je nog hebt staan of koop je ze voor een prikkie bij de kringloopwinkel. Wormen houden niet van licht. Doorzichtige bakken kunnen wel, maar ondoorzichtige bakken zijn beter.
  • 1 passende deksel.
  • Handvol compostwormen en eventueel compost. Niet elke worm is een goede compostfabriek. Je kunt dus het beste compostwormen kopen of uit een composthoop halen.
  • Boormachine met boor van ongeveer 10 mm.
  • Karton- of krantensnippers.

Een wormenbak maken doe je zo:

In de bovenste twee bakken boor je flink veel gaten in de bodem. In de onderste bak komt straks de wormenpoep. In de middelste bak maak je een laag met snippers karton of oude kranten, groenteafval, wat tuinaarde en tot slot weer karton. Vervolgens maak je dit alles nat met water. Laat dit mengsel eerst twee weken rotten voordat je de wormen erin doet, even geduld dus. Je kunt deze bak ook vullen met een handvol kan-en-klare compost. Dan hoef je niet twee weken te wachten. Zet als laatste de bovenste bak met deksel er bovenop. Boor ook een aantal gaatjes in het deksel zodat de wormen zuurstof krijgen. In deze bak gooi je het eten voor de wormen. Is de onderste bak vol? Strooi deze vruchtbare wormenpoep dan uit over je plantjes!

Wat eten de wormen?

De bovenste bak kun je het beste vullen ongekookte groente- en fruitafval gebruiken. Het is wel goed dit wat kleiner te snijden, zodat het sneller verteert. Daarnaast kun je ook koffieprut, snippers karton, zaagsel en dode bladeren in je wormenbak gooien. Gekookt eten of ander restafval (denk een vlees- en visresten, brood, olie en vet) is minder geschikt.

Dat wordt smullen voor de wormen :)

Wormenbak maken