Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Wandelroute met vaartocht in De Wieden

Wandelen

Wandelroute met vaartocht in De Wieden

Deze bijzondere route combineert een vaartocht met de EcoWaterLiner met een wandeling door het waterrijke landschap van De Wieden.

In 2019 vaart de EcoWaterLiner weer vanaf 28 april tm 27 oktober in De Wieden naar Blokzijl én Giethoorn. Het geeft je de mogelijkheden binnen een dag de vele facetten van het Wiedengebied te beleven. De ultieme kans om ook in het najaar nog volop te genieten van herfstkleuren in het moeras en de rietlanden. 

Het startpunt van de route is Bezoekerscentrum De Wieden. Het centrum ligt aan een sfeervol straatje met historische veenwerkershuisjes. 

 

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    De Wieden
  • Beulakerpad 1, 8326 AH Sint Jansklooster (OV)
  • (0527) 20 56 60
  • [email protected]
  • Volg vanaf de snelwegen in de regio de borden voor Weerribben-Wieden. Daarna wordt Bezoekerscentrum De Wieden verder op de borden aangegeven.

Praktisch

De route

 Startpunt

1Start (E20)

Je start de wandeling bij Bezoekerscentrum De Wieden. Via de wandelknooppunten E20, E24, D57 en D55 kom je in Blokzijl terecht. Met de watertaxi EcoWaterLiner vaar je via slootjes en meren terug naar het bezoekerscentrum. Je kunt hier natuurlijk ook de watertaxi naar Blokzijl nemen en via knooppunten D55 > D57 > E24 > E20 terugwandelen.

Start (E20)
Start (E20)

2Leeuwterveld (E24)

Het Leeuwterveld is een weidevogelgebied waar je met een beetje geluk soorten als de grutto, tureluur, kievit, scholekster, slobeend en zomertaling kunt zien.Je loopt door Nationaal Park Weerribben-Wieden. De Wieden behoort tot de meest bijzondere moerasgebieden (wetlands) van Europa. Het natuurgebied is ontstaan door vervening: de turfwinning vanaf de 15e eeuw. Omdat men hierbij nauwelijks land overliet, konden stormen de overgebleven stukken wegslaan. Zo ontstonden de grote meren, in streektaal ‘Wieden’ genoemd. De bekendste zijn de Beulaker-, Belter- en Bovenwijde.

Leeuwterveld (E24)
Leeuwterveld (E24)
Leeuwterveld (E24)
Leeuwterveld (E24)
Leeuwterveld (E24)
Leeuwterveld (E24)

3Gemaal Stroink (D57)

Aan je linkerhand zie je Gemaal Stroink van Waterschap Drents Overijsselse Delta. Een markant gebouw uit 1919 met een belangrijke functie. In tijden van overvloedige neerslag wordt water naar het Vollenhovermeer gemalen en houden inwoners droge voeten. Want door vervening, bodemdaling en inklinking is dit gebied zo laag komen te liggen dat overtollig water niet vanzelf wegstroomt.

Gemaal Stroink (D57)
Gemaal Stroink (D57)

4Blokzijl (D55)

Welkom in Blokzijl: een schilderachtig stadje met een rijke geschiedenis. Wandel even langs de haven of door de historische straatjes of puf even uit op één van de terrasjes.

5Aan boord

Achter de school 'De Schutsluis' aan de Juliana van Stolbergstraat 1 ga je aan boord van de EcoWaterLiner. Je leert je De Wieden pas echt kennen! Vanaf Blokzijl vaart de watertaxi via smalle slootjes, het Giethoornse Meer en de Beulakerwijde naar bezoekerscentrum De Wieden.Alle informatie over vertrektijden en prijzen van de EcoWaterLiner>>

Aan boord
Aan boord

6Finish

Je koerst af op het eindpunt van de vaartocht: bezoekercentrum De Wieden. Heb je nog vragen? Loop dan even binnen. De medewerkers van Natuurmonumenten helpen je graag verder. We hebben een winkel met leuke natuurgadgets, mooie boeken en lekkere streekproducten. Ook kun je hier boeken voor de vaarexcursies of een schepnetje huren om te zien wat er allemaal in het water leeft.Graag tot ziens! Blijf op de hoogte van alle natuurnieuws en activiteiten in De Wieden via onze Facebook-pagina! Of volg onze boswachters op Twitter: @Bosw8erRoos of @BoswachterMes

Finish
Finish
Finish
Finish
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.