Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nationale parken van de toekomst, lezing op 9 november in Dwingeloo

25 oktober 2023 | Sanne van Gemerden

Heide, bossen en beekdalen liggen nog prachtig in het Drentse landschap. Dat is ook de reden waarom veel bewoners en bezoekers zo van Drenthe houden. Door de status van Nationaal Park wordt een gebied aangeduid dat ‘uniek’ is voor Nederland. In Drenthe zijn er drie Nationale Parken; het Drentse Aa-gebied, het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld. Op donderdag 9 november is er een Dwingelderveld-lezing in dorpshuis Over Entinge in Dwingeloo. Deze gaat over de betekenis en de meerwaarde van Nationale Parken in Drenthe. Wat betekent dit voor natuur, landschap, bewoners, bezoekers en ondernemers?

zonsopgang op het Dwingerderveld en de Davidsplassen

Samenhang

Jori Wolf (landschapshistoricus bij Staatsbosbeheer) vertelt over hoe de zuid Drentse zandgronden met bossen en heidevelden overlopen in de veenmoerassen en rietlanden van noordwest Overijssel. Oftewel, wat de samenhang is tussen de Nationale Parken Drents-Friese Wold, Dwingelderveld en Weerribben-Wieden. Omdat de natuur nou eenmaal geen grenzen kent. Hoe waardevol die landschappen zijn en wie daar allemaal van profiteren. Hoe je die rijkdom aan natuur en cultuurgeschiedenis kunt herkennen in het landschap. Waarom je dit alles wilt bewaren voor de toekomst. Haar verhaal levert een schat aan informatie en inspiratie aan iedereen die graag in dit landschap vertoeft, of het nou voor een midweek is of voor een heel leven.

drie heikikker zitten bovenop elkaar

Deze heikikkers leven in Nationaal Park Dwingelderveld. De mannetjes worden in de paartijd lichtblauw.

Samen werken aan toekomst

Catrien Scholten (provincie Drenthe, secretaris Stuurgroep Nationale Parken) weet als geen ander hoe er in en aan de Nationale Parken gewerkt wordt. De aanwezigheid van zoveel natuur en een aantrekkelijk landschap in hun woon- en werkomgeving is voor veel mensen heel belangrijk. De Nationale Parken zijn onmisbaar, niet alleen voor planten en dieren! Wie de mensen zijn die hier samenwerken, bestuurlijk, ambtelijk, of dagelijks in het veld en hoe dat geregeld is, wordt ook duidelijk tijdens de lezing. Tot slot werpt Catrien ook een blik in de toekomst, in de hoop dat de Nationale Parken gekoesterd (blijven) worden door betrokken mensen.

Deze lezing vindt plaats van 19.30 - 21.30 uur in het Dorpshuis Over Entinghe, Entingheweg 13, 7991 CB Dwingeloo. Vanaf 19.00 uur is de zaal open. Deelname € 7,- Leden van Natuurmonumenten krijgen € 3,- korting

Meld je hier aan 

Kraanvogel loopt door het water

De kraanvogel is succesvol teruggekeerd in het Drentse landschap, dit was mogelijk door samenwerking.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden