Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten krijgt massale steun voor insectvriendelijker groenbeheer

08 september 2021 | Sanne van Gemerden

Meer dan honderdduizend mensen tekenden deze zomermaanden de petitie ‘Red de Insecten’ voor insectvriendelijker groenbeheer in hun eigen gemeente. In Drenthe hebben 2.783 inwoners hun steun betuigd en hebben boswachters tuintegels zien plaatsmaken voor wilde bloemen. Natuurmonumenten stuurt de handtekeningen vandaag door naar alle gemeenteraden van Nederland, samen met achttien praktische groentips.

Lieveheersbeestje insecten in je tuin

Bloei je gemeente op

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 maken gemeenten nu al plannen voor de komende vier jaar: een goed moment om voor meer groen te kiezen. Gemeenten doen daar niet alleen insecten een plezier mee; groen geeft ook mensen een fijne leefomgeving, goede waterhuishouding, verkoeling op warme dagen en ruimte voor recreatie. Iedere gemeente kan opbloeien met insectvriendelijk groenbeheer: goed bermbeheer is de allereerste stap.

Tikkie Wilder

“Insectvriendelijke bermen kennen meer soortenvariatie. Dat ziet er dus een tikkie wilder uit”, zegt Provinciale Ambassadeur Jan Gorter van Natuurmonumenten. “Een gemeentebestuur kan zijn inwoners prima uitleggen dat de bermen minder glad, strak en plat zullen worden. Zeker omdat we dan meer vlinders zullen zien en allerlei insectenetende dieren zoals zwaluwen en egels”

Meer bloemen: meer insecten

Natuurmonumenten heeft dit jaar actiepakketten met inheemse bloemzaden en tuintips uitgedeeld, waarmee mensen zelf insectvriendelijk aan de slag konden: 95.000 mensen hebben wilde bloemen uitgezaaid, waarin insecten zich thuis voelen. Meer dan 34.000 kinderen vroegen het knutselpakket voor een bijenhuis aan via de actie Red de Bij van OERRR.

Complimenten: Beste Thuis voor Insecten

Natuurlijk krijgen gemeenten die het goed doen ook complimenten voor hun insectvriendelijke groenbeheer. Uit handen van Natuurmonumenten ontvangt een aantal gemeenten in september een baliedisplay met bloemzaden.

Insecten zonder thuis

Natuurmonumenten maakt zich grote zorgen. Insecten staan aan de basis van het ecosysteem en zelfs veel niet-zeldzame soorten ziet men nu stilletjes afnemen. De afgelopen dertig jaar zijn in Nederland veel insectenpopulaties ingestort: in sommige gebieden zijn die afgenomen met 76 procent. Als de biodiversiteit instort en de insectenaantallen verder kelderen, heeft dat enorme gevolgen voor natuur maar ook voor onze eigen leefomgeving. Insecten hebben daarom in alle dorpen en steden een thuis nodig: langs wegen, in bermen en in parken.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)