Ga direct naar inhoud
Terug

Zwerfroute Kloosterveld

Waar: Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Dwingelderveld
54 minuten
2,7 km

Over de route

Deze zwerfroute van 2,7 kilometer door het Kloosterveld is een bijzondere route. Het Kloosterveld is ingericht als wateropvanggebied. Door het regenwater vast te houden, worden overstromingen voorkomen. Als er veel water staat is dit een eldorado voor ganzen, eenden en steltlopers. In de winter staat er veel water. Trek dan in ieder geval laarzen aan. Ieder jaargetijde een mooi gebied om eens door te wandelen. Het zal je verrassen.

Keimannetjes

Zowel bij bezoekerscentrum Dwingelderveld als bij de Ruiner schaapskooi staan keimannetjes je op te wachten. Deze op elkaar gestapelde stenen leiden je door het Kloosterveld.

Foto: Axel Wiewel

Waar kun je starten

Bezoekerscentrum Dwingelderveld
Startpunt

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Nu gesloten: woensdag weer toegankelijk vanaf 10.00
Het Bezoekerscentrum Dwingelderveld is het start- of eindpunt voor iedere wandeling en fietstocht over het Dwingelderveld.

    Wat kom je onderweg tegen?

    Kruidenakker

    1. Kruidenakker

    Natuurmonumenten zaait deze akker jaarlijks in met graan, boekweit of een ander gewas. Ook allerlei akkerkruiden zaaien zich hier uit. Bijen en vlinders komen hier op af om nectar te drinken. In de winter zoeken vogels als vinken en gorzen er eetbare zaden. Ook muizen, maar die zijn hun leven niet zeker. De kerkuil die bij de buren broedt, komt ze ’s avonds ophalen.

    Bloemrijk grasland

    2. Bloemrijk grasland

    In dit ouderwetse grasland groeien veel bloeiende planten, zoals het geel bloeiende biggenkruid. Natuurmonumenten bemest het grasland niet en spuit geen gifstoffen. Ideaal voor vlinders en bijen dus. Het gemaaide gras is voer voor de schaapskuddes van het Dwingelderveld.

    Dierensporen in het zand

    3. Dierensporen in het zand

    Sporen verraden aanwezigheid van dieren. In het kale zand van het Kloosterveld kan je goed zien welke dieren er gelopen hebben. Pootafdrukken van heideschapen, reeën en dassen, maar ook bij het water van reigers en ganzen. Ook liggen daar ‘peukjes’, poep van ganzen die hier slapen.

    Praktische informatie

    • Honden welkom, mits aan de lijn

    Meer routes in de buurt

    Bekijk alle routes

    Activiteiten in de buurt

    Bekijk de agenda