Wandelen

Zwerfroute Kloosterveld

Deze zwerfroute van 2,7 kilometer door het Kloosterveld is een bijzondere route. Het Kloosterveld is ingericht als wateropvanggebied. Door het regenwater vast te houden, worden overstromingen voorkomen. Als er veel water staat is dit een eldorado voor ganzen, eenden en steltlopers. In de winter staat er veel water. Trek dan in ieder geval laarzen aan. Ieder jaargetijde een mooi gebied om eens door te wandelen. Het zal je verrassen.

Keimannetjes

Zowel bij bezoekerscentrum Dwingelderveld als bij de Ruiner schaapskooi staan keimannetjes je op te wachten. Deze op elkaar gestapelde stenen leiden je door het Kloosterveld.

Foto: Axel Wiewel

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Bezoekerscentrum Dwingelderveld
  • Benderse 22, 7963 RA Ruinen (DR)
  • 0522 47 29 51
  • Vanaf de A28 neem je bij Pesse de afslag naar Ruinen. In het centrum van Ruinen neem je de richting Ansen, vlak voor Ansen sla je rechtsaf naar het bezoekerscentrum Dwingelderveld. Na anderhalve kilometer kun je vlakbij het bezoekerscentrum parkeren.

Huisregels

De route

 Startpunt

1Kruidenakker

Natuurmonumenten zaait deze akker jaarlijks in met graan, boekweit of een ander gewas. Ook allerlei akkerkruiden zaaien zich hier uit. Bijen en vlinders komen hier op af om nectar te drinken. In de winter zoeken vogels als vinken en gorzen er eetbare zaden. Ook muizen, maar die zijn hun leven niet zeker. De kerkuil die bij de buren broedt, komt ze ’s avonds ophalen.

Kruidenakker
Kruidenakker

2Bloemrijk grasland

In dit ouderwetse grasland groeien veel bloeiende planten, zoals het geel bloeiende biggenkruid. Natuurmonumenten bemest het grasland niet en spuit geen gifstoffen. Ideaal voor vlinders en bijen dus. Het gemaaide gras is voer voor de schaapskuddes van het Dwingelderveld.

Bloemrijk grasland
Bloemrijk grasland

3Dierensporen in het zand

Sporen verraden aanwezigheid van dieren. In het kale zand van het Kloosterveld kan je goed zien welke dieren er gelopen hebben. Pootafdrukken van heideschapen, reeën en dassen, maar ook bij het water van reigers en ganzen. Ook liggen daar ‘peukjes’, poep van ganzen die hier slapen.

Dierensporen in het zand
Dierensporen in het zand

4Weekendweide

Twee schaapskuddes zorgen voor het onderhoud van de heide van het Dwingelderveld. De schapen van de Ruiner kudde overnachten in de kooi aan de rand van de heide. Als de herder vrij heeft, of als er weinig voedsel op de heide te vinden is, lopen ze in de ‘weekendweide’ of in het Kloosterveld. Zo houden ze de boompjes en het gras in het Kloosterveld kort.

Weekendweide
Weekendweide

5Uitkijktoren

Aan de rand van het heideveld, naast de schaapskooi van de Ruiner schaapskudde, staat een uitkijktoren. Op tien meter hoogte heb je een fantastisch uitzicht over het Dwingelderveld, de heide, talloze vennen en de schapen. En niet alleen met mooi weer. Juist bij slecht weer laat het heidegebied zich in alle woestheid zien. Voor rolstoelers en kinderwagens is er een uitkijkplatform op drie meter hoogte.

Uitkijktoren
Uitkijktoren

6Schaapskooi en inforuimte

De schaapskooi uit 1948 was oud en werd te klein. De oude kooi is gerestaureerd en is nu de 'lammerkooi'. Het nieuwe moderne gebouw uit 2017 biedt onderkomen aan de ruim 450 schapen van de Schaapskudde Ruinen. Het gebouw is zo bijzonder dat het de Drentse Architectuurprijs 2018 kreeg.

Wil je meer weten over de heide en het Drentse heideschaap? Loop dan eens binnen in de inforuimte. Hij is dagelijks geopend.

Schaapskooi en inforuimte
Schaapskooi en inforuimte
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.