Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het geheim van Gooilust

09 oktober 2020 | Geeke Remmelts

Buitenplaats Gooilust heeft een eigen kinderboek! Schrijfster Hetty Brouwer overhandigde het eerste exemplaar van ‘Het geheim van Gooilust’ aan boswachter Johan van Galen Last.

Kinderboek Gooilust

Als buurvrouw en vrijwilliger van Natuurmonumenten is ze geregeld op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen te vinden. “Ik kom er graag, want het is een prachtig gebied. En er heeft zich van alles afgespeeld, dus ik dacht: daar moet een verhaal inzitten,” vertelt Hetty, “Als lerares heb ik altijd voor de klas gestaan op een basisschool in Kortenhoef, maar schrijven is mijn hobby. Daarom was ik op zoek naar een mooi verhaal voor kinderen.”

Bijzondere prent

Daar leende buitenplaats Gooilust met de fascinerende geschiedenis van Frans Blaauw en Louise Six zich uitstekend voor. “Ik wilde de leerlingen een beetje historisch besef meegeven. In het boek komen veel herkenbare plekjes op Gooilust voor, die je nu nog kunt zien.” Hetty zocht een goede insteek en een bezoekje aan de historische kring bracht uitkomst. “Daar hing die bijzondere prent van de verhuizing naar Gooilust. Hierop zie je een lange optocht van exotische dieren met voorop Louise en Frans. De inwoners van het dorp kijken vol verbazing naar de vreemde stoet.”

Spannende zoektocht

In het boek vindt de twaalfjarige Loes een dagboek als ze met een opdracht voor school bezig is. Daarin leest ze schokkende verhalen over Frans en Louise. Ook leest ze over een schilderij dat speciaal voor hen gemaakt is. Het leidt tot een zoektocht naar dit raadselachtige kunstwerk en een spannende race tegen de klok. “Een mooie parallel naar het heden, want het is nog altijd een raadsel waar het origineel van deze prent zich bevindt,” besluit Hetty.

‘Het geheim van Gooilust’ is geschikt voor kinderen van 10 tot 12 jaar en is te bestellen via www.boekbestelling.nl

Verhuizing naar Gooilust

Verhuizing naar Gooilust

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven