Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tweede Wereldoorlog, de impact in het landschap

01 mei 2020 | Sander Verwoerd

Het is 75 jaar geleden dat ons land bevrijd werd na 5 jaar Duitse bezetting. De fysieke sporen van de Tweede Wereldoorlog zie je op tal van plekken terug in ons landschap, ook in de gebieden van Natuurmonumenten. In Midden-Brabant kun je langs enkele sporen uit het verleden wandelen.

Wandelroute langs een explosief verleden, bij Kaatsheuvel

In heel Nederland vind je deze sporen terug, van oude bunkers tot herdenkingsmonumenten. Zo ook in de natuurgebieden in Midden-Brabant, onder andere in de Loonse en Drunense Duinen en de Oisterwijkse Bossen, waar op beide plekken de impact soms zelfs letterlijk nog zichtbaar is. 

Bomkraters in de Duinen

Op verschillende plekken in en rond de Loonse en Drunense Duinen vind je oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Maar er zijn ook sporen uit de oorlog zelf zichtbaar. Zo lag er aan de westkant van de Loonse en Drunense Duinen de M.A.St. (Munitions Augabe Stelle), een munitiedepot. Toen de geallieerden te dichtbij kwamen, bliezen de Duitsers het depot op. Dit was op 5 september 1944, nu beter bekend als Dolle Dinsdag, toen er in heel Nederland van alles gebeurde, omdat men dacht dat de bevrijding heel dichtbij was. Toch liet het einde van de oorlog nog 8 maanden op zich wachten.  

Houd tijdens je wandeling uiteraard rekening met de geldende corona-maatregelen.

Stenen uit Rotterdam in het Oisterwijkse bos

Ook in de Oisterwijkse Bossen vind je nog sporen uit het oorlogsverleden. Op 14 mei 1940 werd Rotterdam gebombardeerd door Duitse vliegtuigen. Het centrum van Rotterdam werd hierdoor volledig verwoest. Het puin werd in de jaren daarna in heel Nederland gebruikt als bouwmateriaal! Zo kwam ook een lading puin in de Oisterwijkse Bossen terecht. 

Hier bouwden de Duitse bezetters in 1943 een munitiedepot. Deze depots werden vaak in de bossen gebouwd, zodat ze slecht zichtbaar waren vanuit de lucht en dus minder snel gespot werden door geallieerde vliegtuigen. Omdat de vrachtwagens wegzakten in de zachte bosgrond, werden de paden verhard met het Rotterdamse puin. Nu, 75 jaar later, liggen deze stenen nog steeds in het bos. Je vindt ze vooral aan de zuidkant van het Goorven. Je wandelt er naartoe via de gele Goorvenroute of de langere 14-vennen-wandeling.

Over deze geschiedenis is zelfs een boekje verschenen: "Als stenen konden spreken". Aan de hand van foto’s, kaarten en andere afbeeldingen vertelt Bob Keasberry beknopt het verhaal van deze bijzondere relatie tussen Rotterdam en Oisterwijk. Op de route staan ook enkele informatiezuilen (mede dankzij Heemkundekring KLeine Meijerij en gemeente Oisterwijk).

Zoals eerder verteld, ook in andere natuurgebieden zijn er tal van sporen uit het verleden te vinden. Je kunt (afhankelijk van de coronamaatregelen) mee met verschillende excursies.

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd