In beweging - jaarverslag 2018
Iedereen met hart voor de natuur moet kunnen helpen om die natuur te beschermen. Ieder op zijn eigen manier: als vrijwilliger bij Natuurmonumenten, door zijn tuin natuurvriendelijk te maken of door producten van natuurinclusieve boeren te kopen. Veel mensen willen hun natuurliefde concretiseren, handen en voeten geven. 'Natuurmonumenten als beweging' geeft ze die ruimte.
Zo werd ook in 2018 Natuurmonumenten steeds meer een beweging van mensen die houden en genieten van de natuur en daarvoor ook willen opkomen. Veel mensen willen hun natuurliefde concretiseren, handen en voeten geven. ‘Natuurmonumenten als beweging’ geeft ze die ruimte.
We kunnen ook alle hulp gebruiken. Natuurherstel en -bescherming vergt veel mankracht, net als het geven van voorlichting. De organisatie prijst zich gelukkig met haar duizenden vrijwilligers.
Een heel bijzonder initiatief was dat van Irina van der Vlag-Chruylova, afkomstig van De Krim. Tijdens haar studie Landschapskunde aan de Rijkuniversiteit Groningen bemerkte de Oekraïense dat ze zich veel meer Nederlandse begon te voelen door het landschap te leren lezen. Omdat dat ook voor anderen belangrijk is – van vluchtelingen tot immigranten –, zette ze samen met Natuurmonumenten landschapsexpedities op. De eerste, een driedaagse, is in 2018 in de omgeving van Eindhoven gehouden; voor 2019 staat er een in de omgeving van Rotterdam op het programma. Natuurmonumenten en andere natuurorganisaties leveren gidsen.
Na een tip van omwonenden begon Natuurmonumenten een actie tegen plannen om een megastal voor 16.000 varkens pal naast de Kampina (NB), een Europees beschermd natuurgebied, te bouwen. Om de vergunning aan te vechten, zetten we samen met de Brabantse
Milieufederatie een handtekeningenactie op. De hoop was om in een paar maanden 16.000 ondertekenaars te vinden, voor elk varken een. Binnen drie weken waren er 23.000 handtekeningen binnen. Inmiddels is een juridisch procedure gaande.
Alle bezoekerscentra moeten meer de plek worden waar vereniging en leden elkaar ontmoeten, ze moeten onze leden het gevoel geven van thuis te zijn. Thuis in het clubhuis. Vrijwilligers vervullen hierbij een cruciale rol: bij een kop koffie of thee is er ruimte voor het natuur- en Natuurmonumentenverhaal. Campagnes worden duidelijker zichtbaar; de uitnodiging mee te doen, om onderdeel te zijn van de vereniging, maakten we ook in 2018 explicieter en aantrekkelijker.
Het bezoekerscentrum Dwingelderveld gaf hieraan invulling door er de jaarlijkse ledenvergadering Drenthe te houden. Medewerkers, vrijwilligers en leden van de ledencommissie praatten de aanwezigen bij over actuele ontwikkelingen, de plannen en de landelijke acties. Leden stelden het duidelijk op prijs; ze willen graag meedoen met de vereniging, óók als vrijwilliger.
Net als in 2017 werd ook in 2018 een streekconferentie gehouden, deze keer in Papendal (Arnhem) over het Heelsums Beekdal. We brengen op zulke streekbijeenkomsten mensen bijeen en in beweging om zelf voor een bepaald waardevol gebied op te komen en actief te worden. Natuurmonumenten staat aan de zijlijn; we ondersteunen daar waar nodig, maar de bewoners, verenigingen en ondernemers zijn aan zet.
Net als op eerdere streekconferenties elders was ook de oogst van de streekconferentie Heelsums Beekdal groot. Zo formeerde zich spontaan een groep vrijwilligers die samen met Natuurmonumenten een ‘ommetje’ vanaf de parkeerplaats gaat aanleggen zodat ook mindervaliden van de beek en het dal kunnen genieten.