Ga direct naar inhoud

Jaarverslag 2019: Erfgoed bewaren en beleven

Natuur en cultureel erfgoed zijn bij Natuurmonumenten onlosmakelijk met elkaar verbonden. We beschermen dit cultureel erfgoed en zetten ons in om deze schatten met leden en bezoekers te delen. ‘Bewaren, beleven en bekostigen’ is ons credo.

Erfgoed bewaren en beleven

We laten bezoekers graag zien hoe we als Natuurmonumenten het verleden bewaren voor de toekomst. Met ‘Natuurmonumenten in de steigers’ krijgen bezoekers toegang tijdens het uitvoeren van restauraties: zij krijgen een exclusief kijkje achter de schermen, oftewel: ‘Wegens restauratie geopend’.

Tijdens de renovatie van het Keunenhuis bij Winterswijk (Gld) bijvoorbeeld waren bezoekers welkom. In juni kwam deze historische boerderij weer uit de steigers. ‘Van kop tot kont’-chefkok Nel Schellekens en haar partner Henk den Herder inspireren hier nu mensen met Nels culinaire proeftuin waar producten van het prachtige Achterhoekse landschap zonder iets te verspillen op het bord komen. De restauratie en de herbestemming van deze rijksmonumentale boerderij waren een uitdagende opgave. Ze werden mogelijk gemaakt door hulp van vrijwilligers, inzet van de gemeente Winterswijk, goede vakmensen, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de provincie Gelderland, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, LEADER en de Europese Unie.

Ook bij de volledige restauratie en renovatie van Kasteel Hackfort in Vorden (Gld) werden bezoekers in de gelegenheid gesteld achter de schermen te kijken. In juni ging het kasteel – na een groots openingsfeest – weer open voor publiek. De renovatie was mogelijk dankzij een schenking van Stichting Hackfort Fonds, de provincie Gelderland en een bijdrage van Natuurmonumenten.

Tijdens de ‘Maastrichtse Nachtwacht in de steigers’ mochten bezoekers kijken in de grotten Zonneberg van de Sint-Pietersberg. In juni opende Natuurmonumenten het ‘museum’ met de  gerestaureerde replica van de Nachtwacht die Jules Sondeijker begin 1900 maakte met houtskool op mergel. Lange tijd waren de muurschilderingen niet zichtbaar voor het publiek. Met het oog op het Rembrandtjaar 2019 besloten Natuurmonumenten, Maastricht Underground en Stichting Regeling Recreatief Berglopen de Nachtwacht te laten restaureren. Met extra financiële hulp van het Elisabeth Strouven Fonds en DSM is de Stichting Restauratie Atelier Limburg in 2018 begonnen met de restauratie. Onder begeleiding van een gids is het museum nu toegankelijk voor publiek.

Door middel van exclusieve belevenissen kunnen bezoekers van het erfgoed van Natuurmonumenten genieten. In juli ontving Natuurmonumenten tijdens het driedaagse festival Wonderfeel duizenden bezoekers op landgoed Schaep en Burgh in ’s-Graveland (NH). Tijdens deze vijfde editie konden toeschouwers kiezen uit 130 concerten, uitgevoerd op diverse podia.

Van 6 tot en met 8 april bezochten een paar duizend bezoekers het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten. In 20 cultuurhistorische gebouwen werden bijna 70 concerten uitgevoerd. Tijdens het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten brachten Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) cultureel erfgoed onder de aandacht, dankzij financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Op verschillende buitenplaatsen zetten onze tuinbazen, geholpen door enthousiaste tuinvrijwilligers, de puntjes op de i bij de herstelprojecten. Als onderdeel van het tienjarig versterkingsplan van buitenplaats Beeckestijn bij Velsen (NH) is de zeldzame bloemenwaaier opnieuw ingeplant met 18e-eeuwse soorten.

In oktober kreeg Landgoed Mookerheide (Li.) er een functie bij met de opening van de natuurbegraafplaats in samenwerking met Natuurbegraven Nederland. De mogelijkheid voor een eeuwigdurende laatste rustplaats in de natuur gaat hand in hand met herstel en duurzaam behoud van het landgoed. Ook is de oprijlaan hersteld, de bossen rond het monumentale jachtslot zijn opgeknapt en de toegankelijkheid van het landgoed is verbeterd.