Ga direct naar inhoud

Voorwoord

De natuur verkeert al tijden in zeer slechte staat en gaat er nog steeds op achteruit. We zien dat aan het verdwijnen van veel soorten planten en dieren en het wordt keer op keer bevestigd in talrijke rapporten. Het blijft daarom onvoorstelbaar dat we daar als land volstrekt onvoldoende aan doen, terwijl er goede plannen zijn.

Directeur Pim van der Feltz

Ook zijn ook veel initiatieven die laten zien dat ons land veel natuurrijker kan worden. Dat varieert van grote herstelprojecten die wij doen tot boeren die circulair gaan werken. In de meeste van die gevallen herstelt de natuur zich krachtig en snel. Dus het kan wel! 

Natuurmonumenten zet zich al meer dan 100 jaar in voor de natuur. Dat doen we voor het belang van de natuur zelf, maar ook omdat we weten hoe belangrijk de natuur is voor schoon water, schone lucht en ons welzijn. Oftewel, we doen het ook voor de mens en dus ons leven. Als grootste natuurorganisatie geven wij de natuur daarom een stem. Door onze gebieden te beheren, door ons in te zetten voor een veel natuurlijkere inrichting van ons land en door aan mensen te laten zien wat het belang van de natuur is. 

In 2023 gaven we die stem ook toen we in november met ruim 200 boswachters naar Den Haag gingen om nog eens duidelijk te maken dat herstelmaatregelen niet langer op zich kunnen laten wachten. We worden daarbij gesteund door een onderzoek waaruit blijkt dat 86 procent van alle Nederlanders wil dat de overheid de natuur beter beschermt. En waar het onze voorkeur is om in samenwerking tot verbetering te komen, voeren wij als het niet anders kan ook procedures als de overheid niet doet wat er afgesproken is (zoals in de Voordelta, waar in 2008 overeengekomen natuurherstelmaatregelen nog steeds niet uitgevoerd zijn). 

Kortom, ons werk is (helaas) nog steeds relevant en eigenlijk (helaas) nog veel belangrijker dan ooit. Dat kunnen wij alleen maar doen door de grote steun die wij krijgen van onze leden, onze donateurs, van onze vrijwilligers en al die mensen in Nederland die met ons de Natuur een stem geven. Ik wil iedereen die Natuurmonumenten steunt daarom zeer hartelijk bedanken. 

Natuurmonumenten staat voor de natuur en wij blijven laten zien dat het wel mogelijk is om Nederland natuurrijker, leefbaarder en gezonder te maken. Dat is een kans die we kunnen realiseren!

Pim van der Feltz, Algemeen directeur Natuurmonumenten