Maak van je tuin of balkon een bijenparadijs

Het gaat slecht met bijen en andere insecten. Wil jij ze een handje helpen? Zorg dan dat jullie tuin een fijne plek voor ze wordt.

Kind in de tuin - OERRR

Weg met die nette tuin

Bijen en insecten voelen zich het meest thuis in een verwilderde tuin. Vraag dus aan je ouders of ze wat minder willen grasmaaien, schoffelen en snoeien. Of vraag of je zelf een stukje mag laten verwilderen. Misschien mag je ergens wat tegels weghalen zodat jij een mooi plekje kunt creëren. Leg wat oud hout en snoeiafval neer. Insecten kunnen hier bijvoorbeeld een nestje bouwen.

Insecten vinden hoog gras ook een fijne plek. En wanneer je gras niet maait, krijgen allerlei wilde bloemen de kans om te groeien.

Bloemen en planten

Wilde bloemen zijn niet alleen mooi maar ook heel belangrijk. Ze zorgen voor voedsel voor insecten, zoals bijen en vlinders. Hebben jullie geen tuin maar wel een balkon? Zet dan wat planten neer waar insecten van houden. Hang er gelijk een mooi zelfgemaakt insectenhotel bij waar insecten een nestje in kunnen maken.

Welk insect houdt van welke bloem?

Alle wilde bloemen zijn belangrijk voor insecten, maar elk insect houdt weer van andere bloemen.

Vlinders en bijen hebben de nectar van de bloem nodig. Bijen houden bijvoorbeeld van krokussen en lavendel maar ook van kruiden als rozemarijn, salie, tijm, dille en bieslook. De vlinder het icarusblauwtje is bijvoorbeeld dol op rolklaver. En het klein geaderde witje (vlinder) is gek op de pinksterbloem.(Onderaan deze pagina kun je zien hoe deze insecten eruit zien).

De rups of de larve van een insect eet het liefst van de plant zelf. De rups van de koninginnenpage (vlinder) eet bijvoorbeeld het liefst van het plantje peen.

Zaadjes voor deze bloemen vind je hier

Begin snel met zaaien want hoe meer bloemen, hoe meer bijen, vlinders en andere insecten!

Misschien vind je dit ook leuk

Icarusblauwtjes bij Doosje

Icarusblauwtje

Rups koninginnepage

Rups koninginnenpage

Klein geaderd witje

Klein geaderd witje

logo