Ga direct naar inhoud

Blotevoetenpad maken

Durf jij buiten op blote voeten te lopen? En over dennenappels of over stenen? Je eigen blotevoetenpad maken doe je in een handomdraai! Trek snel je schoenen en sokken uit en beleef de natuur tot in je tenen. Geef je voeten de vrijheid!

Blotevoetenpad maken

Wat is een blotevoetenpad?

Stel je voor dat je een avontuurlijk pad hebt waar je op blote voeten kunt ronddwalen. Dat is een blotevoetenpad! Je voelt met je voeten verschillende texturen; denk aan het prikkelen van gras, het kraken van schelpen, de kou van gladde stenen, het zachte glijden van warm zand tussen je tenen, en zelfs wat glibberige modder.

Een blotevoetenpad maken doe je zo

  • Zoek een plek in je tuin, het parkje om de hoek of in de natuur waar je je blotevoetenpad wilt maken. Dat kan een stukje gras, zand of een pad zijn
  • Verzamel materialen. Kijk rond en zoek verschillende dingen die je kunt gebruiken om je pad te maken. Denk aan: zachte dingen zoals gras, modder en zand en aan harde dingen zoals stenen, schelpen, dennenappels en takjes
  • Verdeel je pad in verschillende vakken. Elk vak heeft iets anders voor je voeten. Bijvoorbeeld: een modderig vak, een kiezelvak, een grasvak enz.
  • Test je pad. Nu komt het leuke deel! Trek je schoenen uit en loop voorzichtig over je blotevoetenpad. Wat voel je?
  • Nodig vrienden uit om je pad te proberen en durft één van jullie het met een blinddoek om?

Loop een blotevoetenpad in speelnatuur van OERRR

OERRR brengt je naar plekken waar je avonturen beleeft. Waar je eindeloos kunt stoeien, klimmen, kliederen en klauteren. We noemen dat Speelnatuur. Speelnatuur is eigenlijk een groot blotevoetenpad. Kom jij ook? Bekijk alle locaties hier.

Blotevoetenpad

Tip: Voel met je voeten

Meestal voel je met je handen, maar met je voeten voelen is ook heel leuk. Wist je bijvoorbeeld dat tegels heel warm kunnen worden in de zon? Stap op een zonnige dag op je blote voeten naar buiten en zoek een tegel op waar de zon op staat. Ga daarna op een tegel staan die juist in de schaduw ligt.

En? Wat voelde je? Kon je op de warme tegel blijven staan, of was die zo heet dat je al snel een dansje moest doen? Voelde je het verschil tussen warm en koud?

Ook leuk: Met je blote voeten in het gras, zand of blubber! En lekker pootjebaden in een ondiep slootje. Misschien voel je wel waterplanten. Of sabbelende vissen!

Tip: Voel de dauw

Op een mooie zomerochtend kun je ineens overal kleine druppeltjes tegenkomen: in het gras, in spinnenwebben, aan boombladeren. Dit is dauw, dat ontstaat als het ’s nachts afkoelt en de lucht vochtig is. Hoe dat voelt? Sta op een zomerochtend vroeg op en zoek een stuk gras. Loop op je blote voeten door het gras. Is dat nat, of valt het mee?

Iedereen de modder in!