Ga direct naar inhoud

Esdoornzaadjes zoeken

Heb je wel eens zaadjes van een esdoorn gezien? In de herfst zie je ze uit de bomen vliegen. Ze hebben een bijzondere vorm waar je leuk mee kunt spelen én mooie dingen mee kunt knutselen.

Esdoornzaden

Helikoptertjes

Ga op zoek naar zaadjes van de esdoorn bij jou in de buurt. Gevonden? Gooi ze in de lucht en kijk hoe mooi ze naar beneden dwarrelen. Het zijn net kleine helikoptertjes! De wind kan de zaadjes op deze manier makkelijk meenemen en ergens anders laten landen. Op die plek groeit dan weer een nieuwe esdoorn. Het lijkt wel een helikopter boom. Handig, toch? 

Neushoorntjes

Je kunt ze ook als een knijpbrilletje op je neus zetten. Zoek hiervoor enkele esdoornzaadjes (sommige zitten nog als paartje aan elkaar vast) of haal een paartje voorzichtig uit elkaar. Splijt het vleugeltje een stukje bij het zaadje. Haal het zaadje eruit en zet het vleugeltje als een knijper op je neus. Hoe lang blijft het neushoorntje op jouw neus zitten?

Esdoornzaad als neushoorn - OERRR

Maak een libel

Als je goed kijkt, lijken de esdoornzaadjes ook wel een beetje op de vleugels van een libel. Maak er een echte libel van! Gebruik één paar esdoornzaadjes voor de voorste vleugels en één paar voor de achterste vleugels. Geef ze een mooi kleurtje met verf, viltstiften of een glitter pen. Echte libellen hebben allerlei mooie kleuren dus laat je fantasie gaan! Ben je klaar met kleuren en verven? Laat de zaadjes dan even drogen. Plak vervolgens de zaadjes met wat lijm op een takje. En klaar is je libel!

Geef je hem een mooi plekje? Je kunt hem ook op een kaart of schilderij plakken.

Maak een libel van esdoornzaad - OERRR