Ga direct naar inhoud

Paddenstoelen zoeken

In de herfst schieten ze overal uit de grond: paddenstoelen! Onder en op bomen, op omgevallen stammen en in het gras. Ga mee paddenstoelen zoeken met OERRR. Welke kleuren en vormen zie je allemaal?

Paddenstoelen zoeken

Paddenstoelen zijn schimmels. Onder de grond groeien grote schimmeldraden. De paddenstoel die boven de grond komt, is de vrucht van deze schimmel. Net zoals een appelboom appels heeft. Er zijn héél veel verschillende soorten paddenstoelen. Als je paddenstoelen gaat zoeken in het bos, kom je vaak bekende soorten tegen zoals de vliegenzwam (rood met witte stippen), elfenbankjes (die groeien op een boomstam en met een beetje fantasie kun je er een klein bankje in zien) en eekhoorntjesbrood (een dikke bruine paddenstoel).

Elfenbankje

Elfenbankje

Eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood

Spiegel een paddenstoel

Je kunt alle paddenstoelen het best laten staan waar ze staan. Ze kunnen namelijk giftig zijn. Maar dat betekent niet dat je ze niet kunt bestuderen. Met een spiegeltje kun je zelfs onder de rand kijken. Vaak zitten daar mooie dunne streepjes of heel kleine buisjes. Hier komen zogenaamde ‘sporen’ uit als de paddenstoel bijna uitgegroeid is, dat zijn de zaadjes van een paddenstoel.

Vliegenzwam

Spiegel een paddenstoel

Bijzondere paddenstoel: van duivelsei tot stinkzwam

Van duivelsei…

Wist je dat je in de herfst eieren kunt vinden in het bos? Het zijn alleen geen echte eieren, maar paddenstoelen. Als je er een vindt, zijn er meestal meer. Half begraven in de grond. Ze zitten vast met dikke strengen. Vroeger dachten de mensen dat de plotseling verschijnende eieren wel het werk van de duivel moesten zijn. Dat leverde ze de naam duivelsei op. Uit het duivelsei komt pas de echte paddenstoel: een stinkzwam.

Zoek een duivelsei

Duivelsei

…tot stinkzwam!

In hele korte tijd groeit daaruit een stengel met een hoed. Op de hoed zit een slijmerig goedje dat een hele vieze geur verspreid. De geur lijkt op die van een dood dier. Dat is slim van de paddenstoel want daar komen insecten op af. Via de pootjes en snuitjes van de insecten worden de sporen van de paddenstoel verspreid. En zo zorgt deze grappige, vieze paddenstoel dat het jaar erop nog meer stinkzwammen in het bos staan. 

Grote stinkzwam

Stinkwam