Ga direct naar inhoud

Vlinders lokken

Vlinders vlinderen alle kanten op. Wil je ze goed bekijken, kun je ze lokken. Met suikerwater, rottend fruit of een zweterig stukje stinkkaas!

Vlinders lokken

Vlinders vlinderen alle kanten op. Wil je ze goed bekijken? Dan kun je ze lokken. Met suikerwater of rottend fruit, bijvoorbeeld. Of een zweterig stukje stinkkaas! Terwijl ze met hun roltong alles wat ze lekker vinden opsnoepen, kun je ze goed bekijken. En met een vergrootglas gaat dat nog beter. Een vlindervleugel van dichtbij is een soort wonder. Die is opgebouwd uit ontelbare kleurige schubjes.

Hoeveel zie jij er?

Vlinders heb je in soorten en maten. Sommigen leven overdag, anderen in de nacht. Hoeveel soorten kun je dan wel niet ontdekken? Van een kleine onopvallende grijsbruine naast de lamp op de muur, tot de mooiste grote in knalkleuren op bloemen.

Zo lok je ze naar je tuin

Dagvlinders (dat zijn de vlinders die overdag leven) houden van bloemen en van de zon. Wil je die vinden, zoek ze dan als het mooi buitenspeelweer is. In het vroege voorjaar zie je weer andere soorten dan later in de zomer. Elke vlinder heeft z'n favoriete bloem of plant. Ze drinken van de nectar die in bloemen zit. Daarom kun je die vlinders goed lokken met suikerwater, dat is net zo zoet als nectar. Sommige soorten - zoals de atalanta - houden meer van rottend fruit. Welke insecten komen nog meer op je beurse appel of oude banaan af?

En welke vlinders zijn dol op zweetkaas? Dat zijn de weerschijnvlinders. Die zie je niet vaak, want ze leven hoog in de bomen. Het zijn vooral de mannetjes die je met oude, stinkende kaas naar beneden kunt lokken. Zo heeft iedere vlinder een eigen voorkeur. Wil je weten hoe ze heten? Hier vind je een overzicht van vlinders die veel in Nederland voorkomen.