Cookies op Natuurmonumenten.nl

Natuurmonumenten respecteert de privacy van jouw gegevens

Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en jouw browserervaring te verbeteren, om te integreren met sociale media en jou relevante advertenties te laten zien die op je interesses zijn afgestemd. Klik op "Ik wil een optimaal werkende website" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op de link om jouw voorkeuren voor cookies te wijzigen.Meer uitleg over cookies

Kies jouw cookie instelling

Kies eerst de cookies die je wilt toestaan

Zelf een vetbol maken

Om vetbollen te maken heb je vet en vogelzaad nodig. Vet kun je bij de supermarkt kopen. Kies dan voor ongezouten frituurvet. Vogelzaad kun je bij de dierenwinkel kopen of online via de webshop van Natuurmonumenten.

Kies bijvoorbeeld voor de voedertafelmix. Deze mix bevat tarwe, zonnebloempitten, mais, havermout, gierst en gehakte pinda's. Mussen, roodborstjes, vinken, groenlingen, merels en duiven zijn hier gek op!

Je hebt nodig

  • ongezouten frituurvet
  • een (steel-)pannetje
  • kartonnen bakje (leeg melkpak)
  • touwtje om de vetbol mee op te hangen

Zo doe je dat

  • Verhit het frituurvet in een pannetje totdat het smelt. 
  • Haal de pan van het vuur af.  Doe het vogelzaad erbij. Roer goed!
  • Zet een kartonnen bakje klaar of iets anders.  Gebruik geen plastic, want dat smelt.
  • Pak het touwtje.  Maak een lus (om op te hangen) en maak een knoop aan het eind. Leg de knoop op de bodem van het kartonnen bakje. De lus houd je goed vast.
  • Giet nu heel voorzichtig het frituurvet in het bakje.
  • Wanneer het vet helemaal hard is geworden haal je het kartonnen bakje weg.