Ga direct naar inhoud
Nieuws

Korte terugblik op de Ledenmiddag NM LC Drenthe 14 september

08 oktober 2024 | Anton Augustijn

Hoofdbestanddelen van de middag waren een wandel- en fietsexcursie naar het Mantingerveld en omgeving, begeleid door Eric Menkveld, Bernd Danhof en Bart van Lienden. Bart kijkt kort terug op deze zeer geslaagde middag.

Foto
Foto

Oude Den

Oude Den Mantingerveld

De vergadering werd gehouden op Voscheheugte: “het eethuis en natuurkampeerterrein op een van de mooiste plekken van Nederland. Omgeven door oeroude heidegronden, sprookjesachtige eikenbossen, uitgestrekte stuifzandgebieden, zeldzame hoogveengebieden en verborgen vennen.”

Al 25 jaar is NM bezig om vier kleine natuurgebieden ten noorden van Hoogeveen samen te voegen tot een groot aaneengesloten heidelandschap: het Mantingerveld. Dit herstel begon met een grote actie, waarbij 50.000 Nederlanders ruim twee miljoen euro doneerden.

Eeuwenlang bestond dit deel van Drenthe uit heide, hoogveen en vennen. Door een intensieve ruilverkaveling in 1960 bleef er van dit landschap weinig over. Planten en dieren werden teruggedrongen in kleine natuurgebiedjes, zoals het Mantingerzand, het Hullenzand, het Lentsche Veen en Martensplek. Nu is het weer mogelijk om heerlijk te wandelen door dit authentieke Drentse landschap. Ook met de fiets of te paard is het volop genieten.

Aaneengesloten natuurgebieden zijn cruciaal voor de overlevingskansen van planten en dieren. Ze moeten zich kunnen verplaatsen om zich voort te planten, voedsel en beschutting te vinden en een veilige plek bij storm, overstroming of brand. Nu de natuur de ruimte heeft, leven er weer veel planten en dieren in het afwisselende Mantingerveld. De heikikker en de levendbarende hagedis vind je bij de vennen, kruipbrem en tormentil in de heide, klokjesgentiaan en moeraswolfsklauw in de nattere gedeelten. Bij poelen moet je uitkijken naar ringslangen en libellen. Ook wulp en torenvalk voelen zich hier weer helemaal thuis. 

Behalve onze heidekoeien grazen er in het Mantingerveld koeien, schapen en shetlandpony’s van de Agrarische Natuur Vereniging. Iedere grazer heeft zijn eigen menu. Een gemengde groep grazers heeft daarom het meeste effect. Dat is goed voor heideplanten, voor stekelbrem, valkruid, zonnedauw én voor de jeneverbesstruiken.

Na de vergadering werden 2 excursies gehouden,  een wandeling en fietstocht.

De wandeling ging over een deel van het Mantingerveld en het in het afgelopen jaar heringerichte landbouw gebied Mekelmeersche Veen. De wandeling werd begeleid door Eric Menkveld, gebiedsmanager NM Zuid Drenthe en Bart van Lienden, vrijwilliger NM.

Via het jeneverbesstruweel en een stuk zandverstuiving met nog resten van helmgras, ooit toegepast om het stuivende zand vast te leggen liepen we via twee prachtige oude vrijstaande eiken naar de “oude den” een monumentale boom van meer dan 100 jaar oud.

We lopen een stukje terug en gaan via oude veenputjes, tot na de oorlog gebruikt door de lokale bevolking om kleinschalig turf te winnen.

Verder (op de rode route) naar een jeneverbes proefveldje van de universiteit van Groningen. Hier werd het kiemen en groeien van de jeneverbes onderzocht. Eén van de hoofdconclusies was het ontberen van goede schimmels in de grond. Ook is de  stikstofdepositie hier debet aan.

Vervolgens naar het heringerichte gebied met laagtes, een slenk en een in het zicht gebrachte “vermeende” Pingoruïne. Op de plassen wat kemphanen en groenpootruiter. 

Zo kregen de deelnemers een aardig beeld van het gebied en de recente ontwikkelingen daar.

 

Anton Augustijn