Rechten van de natuur
Ondanks vele internationale verdragen en afspraken over behoud, herstel en bescherming van de natuur gaat het met heel veel natuur(gebieden) niet goed en worden talloze soorten met uitsterven bedreigd. Nederland is helaas ‘Europees kampioen biodiversiteitsverlies’.

Als er keuzes moeten worden gemaakt tussen natuur en economische belangen delft de natuur te vaak het onderspit. Daarom zijn er wereldwijd initiatieven om in wetten of regels vast te leggen dat de natuur zelf rechten heeft. Er zijn al honderden voorbeelden waar aan een gebied, een berg, een rivier of bos rechten of rechtspersoonlijkheid zijn toegekend. Ook in Nederland groeit het aantal initiatieven, zoals bewegingen voor rechten voor de Waddenzee, Noordzee en de Maas.
Jessica den Outer schreef een boek over dit onderwerp en richtte, samen met anderen, in 2024 de Stichting rechten van de natuur op. De stichting ondersteunt initiatieven in Nederland en heeft recent een handreiking gepubliceerd voor inwoners die dit thema in hun gemeente, provincie of organisatie op de agenda willen zetten. Jessica en haar collega’s hebben ook contact gezocht met juristen bij Natuurmonumenten.
Vanuit de Gelderse ledencommissie hebben wij, samen met andere ledencommissies, in de landelijke ledenraad voorgesteld om een werkgroep in te stellen die met dit thema aan de slag gaat. Wij zouden graag zien dat de Vereniging Natuurmonumenten het uitgangspunt dat de natuur rechten heeft publiekelijk onderschrijft. Dat past goed bij de bredere ‘beweging’ rond natuur die Natuurmonumenten in gang wil zetten. Wat betreft de praktische uitwerking van rechten van de natuur zijn er nog veel vragen, maar ook al veel mogelijke oplossingen. We vinden het belangrijk dat Natuurmonumenten hierin een positie bepaalt en willen daaraan graag een bijdrage leveren. En we zijn benieuwd naar de ideeën van onze leden hierover!
Mooi voorbeeld waar opgekomen wordt voor de rechten van de natuur: klik hier
Door Ellen van Reesch