Natuurgebied Kardinge
Twintig minuten fietsen vanaf het centrum van Groningen vind je een prachtig recreatie- en natuurgebied waar je even uit de stad kunt ontsnappen. Hier kun je heerlijk picknicken, wandelen, vliegeren, hardlopen, skeeleren of zwemmen in de Kardingerplas. Een impressie van LcG ambassadeurs Tica en Gerrit

Kardinge geeft en groeit
In 2021 verschijnt de ‘Gebiedsvisie Kardinge 2020-2038’ van Natuurmonumenten; Kardinge Geeft! – en Groeit!. Centraal in deze Gebiedsvisie, staat de ambitie om het natuurgebied Kardinge ( gelegen tussen Zuidwolde en de Groningse wijk Beijum )uit te breiden met 100 ha., en zo te verbinden met omliggende natuurterreinen.
Omdat ook Natuurbegraven op een deel van deze 38ha. mogelijk wordt, heeft Natuurmonumenten bij de uitwerking van de plannen voor deze ambitie, intensief en constructief samengewerkt,(vanuit aandacht en respect voor wederzijdse belangen), met Natuurbegraven Nederland, maar ook omwonenden in de gelegenheid gesteld actief mee te denken, - schetsen tijdens informatiebijeenkomsten en werkateliers - aan een inrichtingsplan waarin ruimte was voor wensen, ideeën en zorgen voor dit nieuwe natuurgebied.
De inbreng van de omwonenden heeft onder meer geleid tot een ‘open’ landschapsontwerp; bloeiende velden, groepjes struiken, een beperkt aantal bomen, doorsneden door een watergang die over het terrein in breedte varieert, aan de zuidzijde omringd door een brede buffer van water omringd met riet, om de privacy van bewoners van huizen aan de gebiedsgrens te respecteren en door het gebied wordt een doorgaand wandelpad aangelegd Dit plan is, als gezamenlijk plan van Natuurmonumenten ( inclusiefs en Natuurbegraven bij de Gemeente Hogeland ingediend; in januari 2025 definitief geaccordeerd en daarmee onherroepelijk.
Mijlpaal voor nieuwe natuur
Hoewel in gebruik name van dit nieuwe inrichtingsplan, nog wel de nodige uitvoeringsvoorbereidingen vergt de komende periode, (onder meer betreffende: technische vraagstukken, het aanvragen van vergunningen en de aanbesteding voor het selecteren van een aannemer), is de vaststelling van het plan Kardinge Groeit, een mijlpaal in de ambitie van Natuurmonumenten om nieuwe natuur te realiseren; een plek waar een ieder kan genieten van natuur en ook een plek waar mensen met liefde voor de natuur een laatste rustplaats kunnen krijgen.
Op een Natuurbegraafplaats liggen de graven verspreid over het gebied, zonder grafsteen, in het begin slechts gemarkeerd door een houten boomschijf. Omdat de graven nooit geruimd worden, biedt dat ook zekerheid dat de natuur op deze plek voor eeuwig is.
Zijn er bijzonderheden uit het gebied te melden?
Het Plukbos
Op initiatief van wijkbewoners uit Beijum en Lewenborg is vlakbij het Meedenpad in Kardinge het plukbos aangeplant. Inmiddels staan hier flinke bramenstruiken. In de zomer pluk je hier zelf een aardig bakje fruit en eind september/begin oktober vind je hier walnoten en kastanjes.
Speelnatuur van OERRR
Natuurmonumenten wil kinderen van jongs af aan een binding geven met de natuur van OERRR. Want wat is er leuker dan spelen met water, zand, boomstammen, vlotten bouwen en snoepen van de natuur als de bramen ’s zomers rijp zijn? Begin 2018 legt Natuurmonumenten de Speelnatuur van OERRR in Kardinge aan. Dit is een natuurlijke speelplek voor kinderen tussen de wijken Beijum en Lewenborg. Voor iedereen toegankelijk, ook kinderen met een beperking kunnen hier terecht. De doorwaadbare plekken zijn rolstoeltoegankelijk!