Ga direct naar inhoud
Nieuws

Biodiversiteit en Voedselbossen Utrecht

10 februari 2025 | Ingrid de van der Schueren

Op 31 januari was in Hoeve Wielrevelt op Landgoed Haarzuilens een bijeenkomst over Biodiversiteit en Voedselbossen, georganiseerd door Vereniging Voedsel uit het Bos Utrecht, www.voedseluithetbos.nl

Voedselbos
Voedelbos

Het was een druk bezochte, inspirerende bijeenkomst met ruim 50 deelnemers met een grote diversiteit: voedselboseigenaren, -beheerders en -vrijwilligers maar ook vertegenwoordigers van natuurorganisaties, gemeente en provincie en zelfs 2 restaurantchefs met een focus op botanische gastronomie. Na een aftrap door de initiatiefnemers Ellen Sillekens en Els van Weering vertelde Michelle Osterhaus, gebiedsmanager Natuurmonumenten Utrecht, iets over de historie en natuur ontwikkeling van Landgoed Haarzuilens. En ook waarom de lange termijn visie op biodiversiteit en ecologisch verantwoorde landbouw van Maarten Schrama en Jan Degenaar van de Stichting Lekker Landgoed (www.lekkerlandgoed.nl) goed samengaan met de recreatiebestemming van Haarzuilens.

Voedselbos

Als hoofdspreker was daarna het woord aan Maarten die een mooi overzicht gaf hoe vanaf 2015 op een stuk “permanent grasland” het Voedselbos Haarzuilens is ontwikkeld. Hoge natuurwaarden zijn een belangrijk doel van het Voedselbos en daarom is er veel aandacht voor het monitoren van insecten, muizen, broedvogels en zoetwaterfauna als indicatoren van biodiversiteit. Een mooie illustratie van de succesvolle omvorming van grasland tot bos is dat de bosmuis in korte tijd de veldmuis heeft verdrongen als dominante muizensoort en ook de gestage toename van het aantal soorten nachtvlinders.
Vervolgens was er een presentatie van Nienke Gerrits van de Provincie Utrecht over de regionale visie op de ontwikkeling van het landelijk gebied, natuurlijke landbouw en voedselbossen.
Daarna konden we zelf aan de slag in break out sessies voor het uitwisselen van ervaringen en tips over voedselbossen. De lunch bestond uit een heerlijke vegetarische soep en vers gebakken brood waarop zelf meegenomen producten van de voedselbossen van deelnemers.

Voedselbos

Tot slot was er een rondleiding door Voedselbos Haarzuilens onder leiding van Maarten en Jan. Ook omdat de organisatie voor prachtig weer had gezorgd was dit wel het hoogtepunt van een erg geslaagde bijeenkomst!

Voedselbos

Reinoud Gemke,
LC Natuurmonumenten Utrecht en Vechtplassen

Ingrid de van der Schueren