Veldexcursie Tienhoven
De klankbordgroep Vechtplassen heeft dit voorjaar het initiatief genomen om een bezoek te brengen in de Oostelijke Binnenpolder van Tienhoven om daar te zien en te ervaren dat natuurherstel werkt. Het idee was om ook enkele gasten mee te vragen.
In goede samenspraak met de beheereenheid Vechtplassen, is besloten meer bewoners de kans te geven mee te gaan door er een veldexcursie van te maken.
Dat resulteerde in onderstaand stukje in enkele plaatselijke bladen:
‘Natuurmonumenten werkt samen met provincies en waterschappen aan herstel van natuur in de Oostelijke Vechtplassen om zeldzame planten en dieren te behouden voor de toekomst. In dit Natura 2000-gebied vindt - net als in de rest van Nederland - een sterke achteruitgang van natuurwaarden plaats, waardoor natuurherstelprojecten in de komende jaren hard nodig zijn.
Soms leiden natuurherstelprojecten bij omwonenden tot vragen over de aanpak of het nut ervan. Natuurmonumenten organiseert daarom een veldexcursie op donderdagavond 4 juli om inwoners van de Oostelijke Vechtplassen de resultaten te laten zien en horen van een natuurherstelproject in de Oostelijke Binnenpolder van Tienhoven dat in 2019 is uitgevoerd. Boswachter Dirk-Jan van Roest vertelt dan hoe Natuurmonumenten dit gebied, samen met de Provincie Utrecht, heeft ontwikkeld tot Europese topnatuur met nieuwe petgaten, schrale graslanden en natuurvriendelijke oevers. Sindsdien broeden daar jaarlijks meerdere roerdompen’.
Ook de uitvoering van het project en de impact op de omgeving komen aan bod. De veldexcursie zal starten om 19.00 uur vanaf streekmuseum Vredegoed in Tienhoven.
In de avond liepen zo’n 25 mensen mee om te luisteren naar de uitleg van Dirk-Jan. Hij vertelde dat in grote delen van het gebied de voedselrijke bovenlaag is afgegraven om de bijzondere planten en dieren in dit gebied alle ruimte te geven zich te ontwikkelen. Van nature komt hier heel schoon kwel-/grondwater aan de oppervlakte. Ideale omstandigheden voor verschillende soorten orchideeën en rood schorpioenmos. We vergeten nog wel eens dat juist de Nederlandse laagveengebieden - internationaal gezien een heel hoge potentiële natuurwaarde hebben. Mits zoals hier, niet te intensief gebruikt en met een natuurlijk waterpeilbeheer, waardoor het in de winter deels onder water staat.
Ook zijn er natuurvriendelijke oevers aangelegd, gunstig voor planten, dieren, insecten/libellen en vogels die hier thuishoren. Zoals de zwarte stern waarvoor Natuurmonumenten in dit gebied elk jaar broedvlotjes plaatst. Dirk-Jan vertelde dat er dit jaar 24 jonge vogels zijn geboren en groot geworden. Een bemoedigend resultaat.
Jos Berkers