De vrijwilligers van Natuurmonumenten
Vrijwilligers máken Natuurmonumenten, ook bij Buitenplaats De Tempel aan de rand van Rotterdam. Daarom interviewen we deze keer Irma de Carpentier. Irma is vrijwilliger bij deze prachtige buitenplaats die sinds de aanschaf door Natuurmonumenten de laatste jaren is opgeknapt tot een ware oase van rust. Je kunt bij De Tempel dwalen over eeuwenoude lanen en genieten van de vele vogels en de beeldencollectie – ook een mooie tip voor de herfstvakantie!
.jpg/fit=cover,dpr=1,quality=80,gravity=auto,width=1880,height=872)
Kun je kort beschrijven wat je doet voor Natuurmonumenten?
Ik ben begonnen n.a.v. een oproep voor het groen onderhoud op de Tempel. De informatiebijeenkomst was helder: 1x per 14 dagen zou je het onderhoud met elkaar aanpakken en dit paste precies in mijn werkschema. Al gauw is besloten om iedere week aan de slag te gaan. Dit was ook hard nodig, de tuin zag er niet echt fijn uit. De eerste twee jaren hebben we veel geschoffeld en onkruid en met name brandnetels getrokken. Soms was het wel hopeloos...

Nu zien we langzaam maar zeker een mooie ontwikkeling van onze arbeid. De groep is een mooie groep geworden, en redelijk hecht en constant aanwezig. Later kwam er een oproep om de informatiestand en foodtruck te bemannen. Nou ik voelde mij niet zeker genoeg om bij de informatiestand te staan maar een kopje koffie en thee schenken zou wel lukken. Niet wetende dat het een soort kamperen was: geen stromend water, electra met een verlengsnoer uit een ander gebouw halen! Maar het was en is super leuk om te doen omdat je dan een praatje maakt met de bezoekers en ze ook nog wat lekkers kan aanbieden in de boomgaard.

Hoe ziet een dag als vrijwilliger er voor jou uit?
Op de donderdag starten we altijd met een kopje koffie en een gezellig praatje. De taken voor die dag zijn al via de app gedeeld en worden mondeling toegelicht. Daarna gaat iedereen in groepjes uit een. Om 11.00 uur is er weer koffie en bespreken we hoe we tot de lunchpauze (13.00 uur) gaan werken. Iedereen doet wat ie kan, soms tot de lunch en soms doorwerken tot 14.30 uur. Op zondag in de foodtruck laat ik mij inroosteren voor een hele dag, je kan ook kiezen voor een gedeelte. Eerst bouwen we samen met de mensen van het infopunt alles op: elektra aansluiten, water halen, taart in de koelkast doen enz. Daarna stoelen en tafels in de boomgaard zetten, en een bord aan de weg dat de foodtruck open is. Al met al allerhande klusjes. Zodra de eerste klanten komen, bieden we een praatje en een kopje koffie met wat lekkers aan. Dit gaat zo de hele tijd wel door, met ook wat rustige momenten. Aan het einde van de dag zorg je er weer met elkaar voor dat alles schoon wordt opgeruimd.

Wat vind je het leukste aan het vrijwilligerswerk?
Dit werk naast mijn betaalde baan geeft een mooie balans. Als vrijwilliger voer ik met name uit, beleid wordt uitgedacht door een ander dan neemt natuurlijk niet weg dat ik wel een meedenker ben en op zoek naar verbeteringen en of oplossingen. De diversiteit van de andere vrijwilligers vind ik erg leuk, ieder heeft zijn eigen invalshoek en samen komen we tot mooie plannen en daden!

Welke mooie ervaring zul je nooit vergeten?
Al die blije mensen die genieten van het kopje koffie in de boomgaard en de complimenten die ik ontvangst mag nemen voor de groenbeheergroep. Deze complimenten deel ik wel met de mensen, wij doen het met elkaar. Wat ik zo vaak hoor is het volgende: Wij wonen al jaren in Rotterdam en fietsen/rijden/varen en heel vaak langs maar we zijn nog nooit het erf op gegaan en o wat is het toch mooi!
Wat maakt De Tempel voor jou bijzonder?
De Tempel is de laatste buitenplaats van Rotterdam en ik vind het bijzonder dat ik daar een kleine bijdrage aan lever.