Kwaliteitstoets Wolvenpolder
De Wolvenpolder is voormalige landbouwgrond van 40 hectare in de hoek waar het Spui uitmondt in de Oude Maas. Het gebied is sinds 2017 in eigendom van Natuurmonumenten. Het doel was om rietmoeras en graslanden te ontwikkelen. Jan Rood en Sven Zoeteman nemen je graag mee langs een aantal onderwerpen die de revue passeerden tijdens het veldbezoek voor de kwaliteitstoets.
Het gebied is grofweg in twee soorten terrein te verdelen: rietmoeras en graslanden. In het rietmoeras komen talrijke vogelsoorten voor die zich thuisvoelen in het riet. Het is de bedoeling dat het gebied onder andere voor deze vogels open blijft. Daarom is het belangrijk dat er niet te veel wilgen tussen het riet opkomen. We hebben bekeken hoe de snel opgekomen wilgen het beste kunnen worden verwijderd zonder beschadiging van het riet. Van de uitvoering van de gemaakte plannen wordt in 2025 werk gemaakt. Met de afgesproken aanpassingen van het waterpeil krijgt het riet meer kans om uit te dijen en neemt de kiemkans voor wilgenzaad af.
Bespreking methode verwijderen wilgen
De vegetatie op de graslanden ontwikkelt zich goed. Op natuurlijke wijze zijn allerlei grassen en kruiden in het gebied terechtgekomen, waaronder zeldzame soorten. Op de toetsdag kwamen we zelfs orchideeën tegen. Tijdens vlindertellingen zijn er wel twintig soorten dagvlinders waargenomen, vaak in grote aantallen. Voor het maaibeheer betekent dit dat niet alle vegetatie moet worden weggemaaid en de begrazing met schapen zeker niet overal moet plaatsvinden.
Begrazing met schapen in de winter
Het gebied herbergt in het voorjaar en de zomer een behoorlijke hoeveelheid broedvogels. Ook in de winter is het gebied goed bezet, dan door overwinterende watervogels. In het voor- en najaar worden grote aantallen trekvogels gezien die op het gras en het water foerageren. Het gaat bijvoorbeeld om omvangrijke groepen grauwe ganzen, kieviten en grutto’s. De vogelkijkhut die op de plas ligt, wordt behouden als uitkijkpunt voor vogelaars en fotografen, die het gebied regelmatig bezoeken.
Ruziënde bergeenden op de waterplas
De slotconclusie van de kwaliteitstoets was dat voor beide terreinsoorten bij de flora en fauna sprake is van positieve ontwikkelingen. Dat is bemoedigend, zeker nu de natuur zo onder druk staat.
Meer informatie over het gebied en de wandelroute vind je hier.