Op ongeveer tien minuten rijden van Nijmegen vind je Landgoed Mookerheide. Het spierwitte jugendstil jachtslot springt het meest in het oog, maar daaromheen liggen verschillende andere pareltjes verborgen. Zoals het parkbos met de vele verschillende boomsoorten. Of de historische kassen en tuinen. En je wandelt vanaf het landgoed zo natuurgebied Mookerheide in.
Midden op de Sint-Jansberg ligt het gelijknamige voormalig landgoed. Tal van overblijfselen in het landschap doen denken aan tijden van weleer en veel van deze elementen zijn in het project Bosgeschiedenis weer zichtbaar gemaakt in het landschap. Natuur en cultuur gaan hand in hand in het natuurgebied op de grens van Noord-Limburg, Gelderland en Duitsland.
Midden in de natuur van de Sint-Jansberg vind je deze sprookjesachtige eeuwenoude molen. De Stichting Bovenste Plasmolen 1725 onderhoudt en beheert de molen.
Midden op het "Eiland in de Maas" bij Stevensweert vind je deze eeuwenoude graanmolen. Het rijksmonument van bijna 300 jaar is de hoogste stellingmolen in Limburg!
Wandel door het Geuldal en vergeet dan niet dit prachtige monument op te nemen in je route.
De Volmolen is een van de best bewaarde molens in het Geuldal. Het ligt in de bedoeling om het monument en de voormalige molenaarswoning verder te restaureren en de inrichting te verbeteren. Dan wordt het voor het publiek nog interessanter om de Volmolen te komen bewonderen.
De Sint-Pietersberg is al eeuwenlang in gebruik als mergelgroeve. De mergel dient in de loop der tijd verschillende doelen: voor landbouw en als bouwmateriaal. De gangen in de groeve zijn ook multifunctioneel: als schildersdoek, als kluis en tegenwoordig als toeristische trekpleister.
Ooit stond hier een van de grootste Romeinse villa’s van Nederland, met een prachtig uitzicht over de Maas. En sinds 1979 is dit terrein wettelijk beschermd als archeologisch monument. Natuurmonumenten zorgt met andere instanties voor bescherming tegen erosie. Bovengronds geven lage muurtjes de grondcontouren weer en er staat een buizenframe als weergave van het toenmalige hoofdgebouw.