Ga direct naar inhoud
Nieuws

Voorjaar in Rotterdam: (stoep)plantjes komen tot bloei

01 mei 2023 | Natascha Hokke

Nu de grauwe winterweken eindelijk tot een einde lijken te komen, ontluiken de eerste voorjaarsbloemen. Een hommel maakt een aarzelende verkenningsvlucht, de merel verheft zijn stem weer: dit is het begin van een waar feest. De lente! Ook middenin Rotterdam kun je de eerste tekenen van het voorjaar ontdekken. Bijvoorbeeld tussen de stoeptegels!

Paardenbloem tussen stoeptegels

Om de lente goed af te trappen hoef je niet perse naar het bos. De wilde natuur is namelijk overal, en dus ook in de straat. Het Publieksplatform Biodiversiteit nodigt alle Rotterdammers uit dat bewust mee te maken. Een ontdekkingsreis die al vlakbij de eigen voordeur begint en die laat zien dat de natuur dichter bij is dan je denkt. Wie goed kijkt en luistert ontdekt altijd wel iets bijzonders.

Waarde van stadsnatuur en biodiversiteit

Het Publieksplatform Biodiversiteit is een samenwerking van verschillende Rotterdamse natuurorganisaties. Zij werken samen om de waarde en het belang van stadsnatuur en biodiversiteit kenbaar te maken. “Rotterdam is meer dan een stad voor mensen. Er leven ook dieren en planten. Dat maakt de stad juist zo levendig en leuk!”, vertelt André De Baerdemaeker, ecoloog van Bureau Stadsnatuur, een van de partners in Publieksplatform Biodiversiteit.

Boswachter Natascha Hokke van Natuurmonumenten, ook een partner in de alliantie, vult aan: “Nu de temperaturen hoger worden en de zonnestralen toenemen, schieten de bloemen en planten uit de grond. Tussen de tegels van de stoep, in muren of langs de kant van de weg. Je kunt het zo gek niet bedenken of een plantensoort vindt de juiste omstandigheden om te groeien.”

Steenhommel op paarse dovenetel

Steenhommel op paarse dovenetel

Medicinale werking

Zo laten de gele paardenbloemen en witte madeliefjes zich zien op de grasvelden in het park of in de berm zien. Prachtige gele dotterbloemen groeien aan de oevers van de singels. Deze soort houdt van natte voeten en kom je ook tegen in de polders aan de stadsrand ten noorden van Rotterdam. In Delfshaven kun je de meer zeldzame steenbreekvaren zien. Een muurvaren die op de oude muren in de stad groeit. Paarse dovennetel groeit op voedselrijke wegbermen, tuinen en stortplaatsen. “Wist je dat veel van deze planten een medicinale werking hebben? Zo helpen verse gekneusde blaadjes van paarse dovennetel bij snijwonden”, vertelt boswachter Natascha.

Onkruid, of toch niet?

“Veel mensen vinden het onkruid en kijken er niet eens naar. Maar, deze planten groeien onder hele bijzondere omstandigheden: tussen de stenen, op een klein oppervlakte. Soms is het heel heet, in de winter is het juist erg koud. Het is er vaak veel te droog en ze hebben maar weinig voedsel. Dan wordt er ook nog heel vaak over ze heen gelopen. Het is bijna een wonder dat ze nog leven”, zegt ecoloog André.

Kleurboek Stadskruid

Ga op straatsafari!

Voor wie nog net dat extra duwtje nodig heeft om op straatsafari te gaan is nu het Kleurboek Stadskruid Rotterdam uitgegeven. Leuk voor kinderen natuurlijk, maar eigenlijk voor iedereen. Boswachter Natascha: "Iedereen denkt bij natuur meteen aan natuurgebieden met zingende vogels en grazende hooglanders, maar ook in de stad leeft van alles. Dit kleurboek wijst je juist op die kleine natuurpareltjes."

Het kleurboek Stadskruid Rotterdam is te koop op verschillende locaties in en rondom Rotterdam, zoals Botanische Tuin Afrikaanderwijk, Belevenisboerderij Schieveen, Trompenburg Tuinen & Arboretum en Stadskwekerij de Kas.

Samenwerking voor stadsnatuur en biodiversiteit

Publieksplatform Biodiversiteit is een samenwerking van verschillende Rotterdamse natuurorganisaties. Zij werken samen om de waarde en het belang van stadsnatuur en biodiversiteit over het voetlicht te brengen bij stadsbewoners en bestuurders.

De partners zijn: 

Muurvaren

Muurvaren

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter