natuurgebied

Bantam

Over dit natuurgebied

Op de buitenplaats Bantam kun je heerlijk rondwandelen over smalle paadjes langs rododendrons en bijzondere bomen als plataan, bruine beuk en linde.

Buitenplaats Bantam is een van de 's-Gravelandse Buitenplaatsen.

Ontworpen door Zocher

Bantam is pas in 18e eeuw ontstaan. De toenmalige eigenaar van Schaep en Burgh kreeg destijds toestemming ook een deel van het Naarderveld te ontginnen. Er werd een landschapstuin aangelegd, ook wel Klein Zwitserland genoemd. De heuvels en de vijvers van destijds zijn er nog steeds. Ook de rechte beuken- en eikenlanen, aangelegd door de bekende tuinarchitect Zocher, staan er nog. Ooit moet er op de hoogste heuvel een zogenaamde Turkse tent hebben gestaan waarin men thee dronk en zicht had tot aan de Zuiderzee.

Geen landhuis, maar prachtig parkbos

Van het huis dat in 1878 werd gebouwd rest niets dan een paar bordestreden. Het was in 1971 zo vervallen dat het afgebroken moest worden. Natuurmonumenten kreeg het landgoed in 1984 in beheer.

Vanaf Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek start een wandelroute van 5 kilometer langs de buitenplaatsen Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam.

Herstelplan 's-Gravelandse Buitenplaatsen

De buitenplaatsen raken in ras tempo ‘op leeftijd’. Natuurmonumenten heeft een ambitieus plan opgesteld om de buitenplaatsen te herstellen. Daar is ook jouw hulp hard voor nodig!
Steun het herstelplan

 

word nu lid