natuurgebied

Brunssummerheide

Over de Brunssummerheide

Geniet vlak bij Heerlen van dit prachtige uitgestrekte Zuid-Limburgse heuvellandschap. Wandel over de heide, loop door de bossen en langs vennen, moerasgebieden en de Roode Beek. Uiteraard mag een wandeling over de paarse heide in augustus niet ontbreken!

Wat vind je op de Brunssummerheide?

Vergezichten in Zuid-Limburg

Vanaf het uitkijkpunt bij Bezoekerscentrum Brunssummerheide heb je een fraai uitzicht over de hei en het bos. Kinderen kunnen hier een speurtocht doen of hun kinderfeestje vieren en er zijn volop activiteiten.

De gemarkeerde wandelroutes brengen je langs meer mooie punten. Loop over kronkelende paden door de verschillende landschappen. Hoor je ‘koebellen’ vlak bij? Dan is de herder met zijn kudde schapen in de buurt, een kijkje waard!

Historische Brunssummerheide

Naast de mooie natuur, vind je hier ook sporen uit de geschiedenis, zoals een oude landgraaf en een grafheuvel. En de naaldbomen in het bos waar je doorheen loopt, werden vroeger gebruikt voor de mijnbouw. 

Dieren en planten op de Brunssummerheide

Onderweg kun je allerlei dieren en planten tegenkomen. Je hebt grote kans om een specht te zien of te horen roffelen op de bomen. Met wat meer geluk zie je een ree nog net wegschieten; hij heeft jou allang gehoord en geroken. In het bos, op de heide en langs de Roode Beek vind je verschillende dier- en plantensoorten.

Het werk van Natuurmonumenten

Op de Brunssummerheide beheert en beschermt Natuurmonumenten de natuur en cultuurhistorie op verschillende manieren. Het productiebos wordt langzaam omgevormd naar een natuurlijker bos, heidevelden worden met elkaar verbonden, zodat dieren en planten zich beter kunnen verspreiden.

Bij het moerasgebied en de vennen voorkomen we het dichtgroeien door regelmatig te maaien. Daarnaast onderhouden we de recreatieve voorzieningen. Veel van dit werk doen we samen met enthousiaste vrijwilligers! Zo houdt één groep zich voornamelijk bezig met de routes en markering en hebben we op elke 1e vrijdag van de maand een aantal vrijwilligers die opslag verwijderen op de heide.

BLIJVEN GENIETEN VAN de natuur?

  • Blijf op de hoogte: volg ons op facebook
  • Steun de natuur,  word lid Natuurmonumenten en ontvang 4x per jaar ons magazine Puur Natuur, het boek 365x de Natuur in én krijg korting bij activiteiten en de webshop. Al voor €25 per jaar steun je de natuur in Nederland!

 

word nu lid