Ga direct naar inhoud
Nieuws

Help mee aan een schone Maas!

21 februari 2016 | Sander Verwoerd

Weg met de plastic soep! Kom jij ons helpen een recordhoeveelheid afval op te ruimen?

Help mee aan een schone Maas!

Doe mee op 19 maart in Oss

Kom 2 april helpen in 's-Hertogenbosch >>

Er stroomt heel wat rommel, afkomstig van schepen of industrie, door de Maas. Maar ook zwerfafval dat vanaf het land het water inwaait, vormt uiteindelijk mede de ‘plastic soep’. In het kader van Schone Maas Brabant willen we mensen bewust maken van het zwerfafvalprobleem en organiseren we opruimacties.

19 maart: Doe mee in OssSamen met de gemeente Oss en Landschapsbeheer Oss gaan we op zaterdag 19 maart aan de slag in de gemeente Oss. Meld je nu aan voor locatie 1, de Buitenkil bij Maren-Kessel. We gaan aan de slag van 10.00-12.00 uur. Aanmelden kan via www.landschapsbeheer-oss.nl

2 april: Kom naar 's-HertogenboschIn ’s-Hertogenbosch organiseren we samen met de gemeente en de IVN een opschoondag op zaterdag 2 april. Dit jaar gaan we aan de slag in de Koornwaard en verzamelen we ons om 9.00 uur bij de Jachthaven Neptunus Koornwaard, we gaan tot 12.15 uur aan de slag. Alle hulp is welkom, meld je aan

Samen houden we de riviernatuur schoon

De Maas zit vol met allerlei plastic. Vanuit Frankrijk en België stroomt er heel wat rommel, afkomstig van schepen of industrie, richting Nederland. Ook wij Nederlanders maken ons schuldig aan de ‘plastic soep’: huishoudelijk afval wordt vaak gedachteloos op de grond weggegooid. Een bermmaaier kan het afval verkleinen waarna het regenwater of de wind het meeneemt richting beken en rivieren. Plastic in rivieren stroomt uiteindelijk richting zee en veroorzaakt de bekende ‘plastic soep’: de grote drijvende eilanden van plastics in de oceanen.

Tijdens en na hoogwater is goed zichtbaar hoeveel afval er normaal in het water drijft. Wanneer het hoogwater zakt, belandt het afval op de rivieroevers. Tonnen zwerfvuil liggen er dan! Je vindt er van alles: kleine plastics korrels (granulaat), wattenstaafjes, plastic flessen en zakken, laarzen, autobanden en zelfs surfplanken. Plastic kan heel lang meegaan, ruim 1.000 jaar! Een oersterk product dus. Maar heel lastig om het, eenmaal in het (water) milieu, weer te verwijderen!

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd