Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Kesselse Waard

    Kessel

    Pootjebaden in de rivier

    Wanneer je in Maren-Kessel de dijk afloopt richting de Maas, voel je de wind al in je haren. Het uitzicht is fantastisch, met de grote plas, de eilandjes die je via de ondiepe voorde kunt bereiken en de koeien die hier rustig staan te grazen. Het woord onthaasten wordt hier werkelijkheid. Hoe dichter je bij de bloeiende distels komt, hoe harder het zoemende geluid van de vele insecten. In de winter is het juist het onstuimige weer en het hoogwater dat een blijvende indruk achter laat. De kracht van het water wordt dan zichtbaar.

    Sander Verwoerd
    Sander Verwoerd

    Boswachter van dit gebied

    Meer over Kesselse Waard
  • Over het gebied

    De waterplas die een groot deel van de Kesselse Waard beslaat is ooit gegraven voor waterwinning. Brabant water wilde het water onder de dijk door naar de waterzuivering laten lopen, waarbij de 'bult' bij het monument en grote paardenkastanje, zou voldoen als soort waterfilter. Het project is nooit gerealiseerd, maar er bleef in 2006 wel een grote, diepe plas achter. Ook werden her en der in het gebied meidoorns geplant, zeer herkenbaar in het landschap en een mooie plek voor vogels, de koeien laten de doornige struiken wel met rust. 

    Door de plas in 2016 met de Maas te verbinden, ontstond er al getijdenwerking, eb en vloed. Dit zorgt al voor veel meer variatie in het gebied. De komende jaren wordt de plas grotendeels verondiept, zodat zonlicht de bodem weer kan bereiken. De natuurontwikkeling onder water, boven water en op de overs krijgt dan een enorme impuls!  

    Welke dieren en planten komen er voor?

    In de Kesselse waard kun je verschillende 'prikplanten' zien. De kaardenbollen en distels zijn voor koeien en mensen misschien minder leuk als prikplant, maar voor insecten en vogels zijn het geweldige planten! Wanneer de planten in bloei zijn, stikt het er van de insecten, zoals bijen en vlinders. En als de zaden er zijn, dan komen de putters erop af gevlogen. Deze vogels vallen op door hun prachtige kleurenkleed en zwart-wit-rode kopjes. 

    Een van de zeldzamere planten die hier in de nazomer bloeit, is de Engelse alant. Met zijn goudgele bloemen is het een opvallende plant, die alleen in de uiterwaarden langs de rivieren voorkomt! Het bijzondere is dat deze plant zich vooral verspreidt door losgeslagen knolletjes die zich mee laten voeren door het water.

    Engelse alant

    Lopen over water

    Wanneer de waterstand precies goed is, lijkt het wel of de koeien over het water kunnen lopen. Zij vinden hun weg naar en van de eilandjes via een voorde die Natuurmonumenten heeft aangelegd. Ook voor de menselijke bezoekers ie het een mooie plek om over te steken en de Maasoevers te betreden.  

    Recreatie bij de buren in de Lithse Ham

    De Kesselse Waard is een fraai en rustig natuurgebied, waar je heerlijk kunt struinen. Voor de spanningzoekers, sporters en actievere recreanten ligt Maaspark de Lithse Ham vlak bij. In dat recreatiegebied kun je van alles beleven als je van meer actie houdt. Het is een mooie balans die zo ontstaat, waarbij recreanten en natuurliefhebbers hun eigen plekje kunnen vinden. 

    Oude dijkdoorbraak

    Wanneer je oder de dijk langs de Maas rijdt, kom je op veel plekken waterplassen tegen, de zogenaamde wielen. Deze plassen ontstonden na dijkdoorbraken. Ook bij de Kesselse Waard ligt een wiel, de grote Kil. Vreemd genoeg lijkt deze niet binnendijks, maar juist buitendijks te liggen. Maar als je goed kijkt, zie je dat er nog een oude dijk in de uiterwaard ligt, de dijk waar je overheen rijdt is veel jonger. 

    Bezoekersinformatie

    Bereikbaarheid

    Extra informatie

    Direct naar

    Kesselse Waard

    Wat wij hier doen

    Verondieping

    De Kesselse plas is ooit gegraven voor waterwinning. Uiteindelijk is dat project niet doorgegaan, maar er ligt nu wel een 30 meter diepe plas. Wij hebben de plas weer verbonden met de Maas om de doorstroom te bevorderen. Wij gaan als Natuurmonumenten de plas de komende jaren ook verder verondiepen. In het veelal diepe water van de Kesselse Waard kan het zonlicht de bodem nu niet bereiken. Vanwege het gebrek aan licht en de koudere temperatuur is in deze donkere delen weinig leven te vinden. Door de plas voor een (groot) deel te verondiepen, kan de natuur onder water hier beter tot bloei komen. Van plantengroei en tal van kleine waterdiertjes tot vissen die hier een schuil- en paaiplek vinden. Het nieuwe onderwaterleven trekt op zijn beurt boven water weer allerlei vogels aan. Bovendien kunnen er door de ondiepe oevers meer waterplanten en riet kan gaan groeien op die oevers. Daardoor ontstaat er een bloemrijke en gevarieerde oever met geurende watermunt, paarse kattenstaart en blauwe moerasvergeet-me-nietjes.

    logo