Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Korendijkse Slikken

Lepelaar in Korendijkse Slikken

Voel je even alleen op de wereld

Tientallen watervogels, een rietkraag vol zingende vogels en lepelaars in een kreek. Heemst, orchideeën en andere bloemen, zoemende bijen; rust en ruimte om je heen. De Korendijkse Slikken: een heerlijk natuurgebied aan het Haringvliet. Kom hier wandelen, vogels kijken en voel je even helemaal alleen op de wereld.



Dionne Schouten
Dionne Schouten-Heinrici

Boswachter Communicatie en Beleven

Meer over Korendijkse Slikken

Over het gebied

Kom genieten van dit unieke deltanatuurgebied. Onlangs kreeg de natuur hier een flinke impuls en speelt het water hier weer de hoofdrol. Hier kun je nu nog meer van genieten. Wandel over het verhoogde wandelpad langs het Spui en verwonder je over de aanwezige vogels die je vanuit de nieuwe kijkhut ziet. Of geniet van het weidse uitzicht vanaf de kijkterp over het Haringvliet en het Spui. De beste manier om het natuurgebied te bereiken is met de fiets of met de auto. Parkeren kan op de parkeerplaats bij Spuimonding Oost (navigatieadres: Westdijk 16, Goudswaard). Je herkent de plek aan een wit dijkhuis langs de weg.

 

Overzichtsfoto Korendijkse Slikken

Ruigte, water en graslanden

De Korendijkse Slikken is prettig gevarieerd. Dankzij het reliëf in het gebied zijn er natte en droge delen met ieder hun eigen vogels en planten. Je vindt er slikken, gorzen en kreken vol vogelvoedsel als pieren, slakjes en vissen. Vogels op trek komen hier opvetten. Kieviten, tureluurs, lepelaars en tal van andere vogels foerageren er in voorjaar en zomer. Duizenden smienten en ganzen uit Siberië en andere noordelijke broedgebieden doen zich in de wintermaanden tegoed aan het kruidenrijke gras. De natte graslanden, kreekoevers en rietruigten kleuren in de zomer paars door bloeiende kattenstaarten, heemst én orchideeën. Het hele jaar door maak je kans op een ree. Kijk af en toe ook omhoog; een bruine kiekendief of zelfs een zeearend komt voorbij!

Bruine kiekendief

Ontstaan van de Korendijkse Slikken

Voor de afsluiting van het Haringvliet was de Korendijkse Slikken zout en stond onder invloed van de getijden. Er groeiden biezen en riet, onstuimige kreken doorsneden het land. De Haringvlietsluizen sloten in 1970 de rivier af van zee. Daardoor was er geen zout getij meer, slibden kreken dicht en verruigde het gebied. Natuurmonumenten gaf onlangs met hulp van het Droomfondsproject Haringvliet het water weer de hoofdrol.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Korendijkse Slikken

Nieuws