Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Landgoed Mookerheide

landgoed jachtslot de mookerheide

Rijke geschiedenis

Wanneer je de lange laan naar boven rijdt, openbaart zich het spierwitte jachtslot van landgoed Mookerheide. Het geeft mij altijd het gevoel dat ik een andere wereld binnentreedt. Het jugendstil jachtslot, met daaromheen de kassen, tuinen en het parkbos. Het bruist hier vaak van de activiteiten en er valt elk seizoen iets te beleven.

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd

Boswachter van dit gebied

Meer over Landgoed Mookerheide
 • Wandelen

  Muziekroute Twee Schansen, muziek op de Mookerheide

  Wandel de nieuwe muziekroute de Twee Schansen; NPO Radio4 presentator Hans Haffmans neemt je in de app mee op pad op de Mookerheide.

  • 9 km
 • Wandelen

  Familiepad Heumensoord, bij Nijmegen

  Boslucht opsnuiven pal naast de grote stad! Deze wandelroute op Heumensoord heeft stevige en vlakke paden en is daardoor geschikt voor jong en oud, inclusief kinderwagen, rolstoel en rollator.

  • 2 km
 • Over het gebied

  Op ongeveer tien minuten rijden van Nijmegen vind je landgoed Mookerheide. Het spierwitte jachtslot springt het meest in het oog, maar daaromheen liggen verschillende andere pareltjes verborgen. Zoals het parkbos met de vele verschillende boomsoorten. De historische kassen en tuinen, waar nu net als vroeger door de nonnen, van alles wordt verbouwd. En je wandelt vanaf het landgoed zo natuurgebied Mookerheide in. 

  Jachtslot de Mookerheide

  In het noorden van de Mookerheide ligt Landgoed Jachtslot de Mookerheide. Het is een kenmerkend landgoed met kassen, een leifruitmuur, sier- en moestuinen, een wildkelder en een sierbrug. De tuinderij, zoals landgoedeigenaar Jan Luden van Heumen het vroeger noemde, was een belangrijk onderdeel van het landgoed. Groenten en fruit groeiden hier volop. Breng een bezoekje aan de kas en waan je terug in deze vroegere tijden. Of ga mee met een rondleiding en bezoek het jachtslot van binnen en verbaas je over de jugendstil-details.

  De geschiedenis van landgoed Mookerheide

  De Mookerheide is een natuurgebied met een rijke geschiedenis. Natuurlijk denken we dan aan de slag op de Mookerheide van 1574. In de recente geschiedenis, na de Tweede Wereldoorlog, startten de zusters Dominicanessen van Bethanië op de Mookerheide een klooster en opvangtehuis voor kinderen. Een van de zusters Dominicanessen hield van de geur van verse kruiden. Heerlijk voor in het eten of in de thee. De tuin was een paradijs voor haar. Ze kon de hele dag in de warme kas druk in de weer zijn met stekjes. Voor fruit en voor bloemen. Overal in het klooster geurde het heerlijk van de kleurrijke boeketten. De zusters Dominicanessen kweekten graag zelf diverse soorten fruit aan de fruitmuur. Aan de zonnige zijde groeide ander fruit dan aan de schaduwzijde. Samen met de boomgaard smulden ze het hele jaar door van vers fruit. En die traditie hebben we nu voortgezet.

  Landwinkel de Mookerheide

  De tuinen en de kassen kun je bezoeken als de grote zwarte poort open staat. De producten van de tuinen en de kassen kun je kopen in Landwinkel de Mookerheide van Boer Spierings in het jachtslot. Naast groente en fruit uit de moestuinen verkopen ze ook vlees en kaas van eigen runderen en werken ze samen met ondernemers in de regio die streekproducten produceren. De landwinkel is open van dinsdag tot en met vrijdag van 9:00 uur tot 17:00 uur en op zaterdag tot 17:00 uur. Geniet hier van alle lekkere producten. Kom je ook gezellig langs?

  Uitkijktoren Mookerschans

  Naast het landgoed bestaat de Mookerheide uit een prachtig heidegebied met uitgestrekte bossen. Je kunt hier uren door de natuur dwalen. In augustus bedekt de bloeiende heide de heuvels met haar paarse pracht. Vanaf de uitkijktoren op de Mookerschans heb je een adembenemend uitzicht. Wij brengen de heidegebieden met elkaar in verbinding. Hierdoor kunnen dieren als de hazelworm en de gladde slang door het hele gebied trekken op zoek naar voedsel. Op warme zomerdagen kun je aan de rand van de heide, op een boomstronk of op de wandelpaden, ineens een zandhagedis zien liggen. Wandel de gele route over de toppen van de stuwwal en ontdek zelf de prachtige heide.

  Landgoed Mookerheide

  Agenda

  Mookerheide
  zo 15 sep
  Cultureel

  Cultuurhistorische wandeling: Loop naar de Mookerhei

  Loop naar de Mookerhei, een verwensing die niet zomaar ergens vandaan komt. Tijdens deze boeiende excursie op 22 september zal de excursie-boswachter ingaan op wat zich afspeelde tijdens de Slag om de Mookerheide.

  Ook welkom in de toren
  vr 20 sep
  Wandelen

  Rondleiding en proeverij op Landgoed Mookerheide

  Wandel mee over Landgoed Jachtslot de Mookerheide met aansluitend een heerlijke proeverij in de landwinkel. Een 150 hectare groot landgoed met jachtslot, kassen, tuinen en een parkbos.

  tomaten
  za 21 sep

  Koken met de boswachter

  In de tuinen van Landgoed Mookerheide staan allemaal heerlijke groenten en fruit. Samen met de boswachter van Natuurmonumenten ga je tijdens deze kooksessie op zaterdag 21 september kijken wat er allemaal groeit in de tuinen en gaan jullie een heerlijk culinair gerecht maken.

  Direct naar

  Landgoed Mookerheide

  Wat wij hier doen

  Landgoed Mookerheide

  Nieuws van de boswachter

  logo