Nieuws van de boswachter

Grootoren in de gaarkeuken

06 februari 2017 | Ellen Luijks

Vleermuizen zoeken in de winter een droge, warme(re) plek op voor een winterslaap. In bomen, kelders of oude gebouwen. Januari is dan ook dé tijd voor Natuurmonumenten om vleermuizen te tellen.

Grootoren in de gaarkeuken

Door jaarlijks de vleermuizen te tellen, kunnen we zien hoe de natuur zich verder ontwikkelt en hoe het met de verschillende vleermuissoorten gaat.


Wachtend op warmer weer


Vleermuizen gaan in winterslaap. Zodra de avondtemperatuur onder de 10˚C komt kruipen die diertjes weg. Ze hangen graag in koele, vochtige, vorstvrije ruimten met een constante temperatuur tussen de 5˚C en 10˚C. Vaak overwinteren ze in kelders, forten, bunkers, bomen of spouwmuren. Ze slapen totdat in het voorjaar weer de eerste insecten tevoorschijn komen.


In natuurgebied de Stippelbergligt">https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/stippelberg/over-natuurgbi… nog een oude gaarkeuken die bij de Peel-raamstellinghttps://nl.wikipedia.org/wiki/Peel-Raamstelling">Peel-raamstelling; hoorde, een oude verdedigingslinie voor de Tweede Wereldoorlog. Deze doet nu dienst als vleermuisbunker. Hierin overwinteren twaalf gewone grootoorvleermuizen.


Verschillende vleermuizen in natuurgebied Molenheide


Op de Molenheidestaat">https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/molenheide/over-molenheide… nog een voormalig stroomhuisje van het pluimveebedrijf dat hier ooit stond. Hier overwinteren dit jaar zes grootoorvleermuizen, vijf franjestaarten en een watervleermuis. Door de variatie aan soorten zien we dat het natuurbeheer zijn vruchten afwerpt. Zo ontwikkelt de natuur zich bij de aangelegde vennen ook de heide komt weer omhoog.


Franjestaart


De franjestaart jaagt graag in een open gebied met jonge opslag van berken en elzen in en vochtige omgeving. Zo houdt de franjestaart van muggen, vliegen, rupsen en spinnen. Boven open water of tussen boomkronen jaagt hij op dansmuggen en vlinders.


placeholder

Fotograaf: Herman VeerbeekBron: Natuurmonumenten

Watervleermuis


De watervleermuis daarentegen jaagt liever valk boven het water van beschutte vennen in het bos. Water zonder stroming en zonder begroeiing hebben zijn sterkte voorkeur.


placeholder

WatervleermuisFotograaf: Jowien van der VegteBron: Natuurmonumenten

Gewone grootoorvleermuis


De gewone grootoorvleermuis jaagt in het bos boven bospaden en in lanen. Daar speurt hij naar nachtvlinders.

placeholder

GrootoorvleermuisFotograaf: Jowien van der VegteBron: Natuurmonumenten

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter Communicatie & Beleven

logo