natuurgebied

Oldenaller

Oldenaller

Oldenaller is een pracht van een landgoed in de Gelderse Vallei. Statige lanen, een zeventiende eeuws kasteel en oude bossen doen je terug stappen in de tijd. En de afwisseling in het landschap maakt het heerlijk om te wandelen of fietsen: langs hei, bos, beken, houtwallen en boerenland.

Pontische rododendron (Rhododendron ponticum) - Landgoed Oldenaller, Nijkerk, Veluwe, Noord Veluwe, Gelderland, Nederland, EuropaBron: Natuurmonumenten

Landschap

Door een zorgvuldige aanleg en beheer door de vorige eigenaren -en tegenwoordig Natuurmonumenten- ademt het landgoed de sfeer van een eeuwenoud kampen- en polderlandschap. Het landgoedkarakter is herkenbaar aan de fijngedetailleerde boerderijen, de statige lanen en natuurlijk aan het kasteel en parkbos. Het kasteel is gebouwd in 1655 en is een aantal keer per jaar geopend tijdens huiskamerconcerten. Het kasteelbos dateert van 1850 en is aangelegd in landschapsstijl, naar ontwerp van de tuinarchitect Zocher. 

Planten en dieren

De oude, cultuurhistorische hakhoutbosjes zijn een ideale voedsel- en verblijfplaats voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Bunzing, hermelijn en das worden met regelmaat gezien. Langs de beken groeit een zeldzame plant, goudveil, en op de hoger gelegen gronden vind je bijzondere plantensoorten als moeraswolfsklauw, snavelbies en klokjesgentiaan. In het parkbos broedt ieder jaar een grote reigerkolonie en in de schemer laten diverse soorten vleermuizen zich zien.

Tip: Op en rondom het landgoed loopt een wandelroute: het Oldenallerpad

sociale media

word nu lid