Terug

Wandelroute Woudhuizen, vlakbij Apeldoorn

Waar: Woudhuizen

Witte villa Het Woldhuis
1 uur 3
3.1 km

Over de route

Wandel door de rijke geschiedenis van landgoed Woudhuizen en voel de sfeer in deze oase van oud groen. Je loopt door bos, oude lanen, langs houtwallen en historische gebouwen. Het landgoed is een aaneenschakeling van landgoederen, waarvan oude kaarten ons leren dat de lijnen in het landschap vrijwel hetzelfde zijn gebleven. Het zal er - gezien de natte weergave op veel plekken - toen grotendeels nat en moerassig hebben uitgezien.

Laat je verrassen door de onverwachte doorkijkjes, de kleinschalige omsloten bloemrijke weilanden en vennen. Aantrekkelijk voor veel insecten, amfibieën, knaagdieren en vogels. Ontdek het zelf!

Deze wandelroute van 3,1 km is in samenwerking met IVN-Apeldoorn gemaakt. De route is gemarkeerd door paaltjes met een blauwe kop en niet geschikt voor kinderwagens en/of rolstoelen. De geschatte wandelduur is 90 minuten.

Waar kun je starten

Landgoed Woudhuizen
Startpunt

Apeldoorn, parkeerplaats Woudhuizen

Wat kom je onderweg tegen?

Robinia's in bosrand
Veervormig bladeren robinia
Bij drink nectar in bloem robinia

1. Robinia’s

De bomen bloeien aan het eind van de lente tot aan het begin van de zomer en vallen op door de hangende trossen met sterk geurende witte bloemen. De suikerrijke en overvloedige nectarafgifte van deze bomen lokt veel bijen en hommels. In het najaar is de boom ook herkenbaar aan de 5 tot 15 cm lange peulen met zaden die aan de boom hangen.

De kleine vos, gelokt door de honingzoete nectar van de wilgenkatjes
De dagpauwoog kun je hier vaak aantreffen
Gehakkelde aurelia gelokt door de nectar van bloesembomen

2. Harry’s plas

Voor de amfibieën die hier voorkomen is in deze haakse hoek van de Woudhuizerweg een poel aangelegd: Harry’s plas. Vernoemd naar de Apeldoorner Harry Vos, pionier op het gebied van de paddentrek. De wal, gemaakt van de vrijgekomen uitgegraven grond, is beplant met stekelige struiken zoals meidoorns, en wilgen die de komende jaren uitgroeien tot knotwilgen. De wilgenkatjes leveren al vroeg in het voorjaar voedsel voor vlinders. Kleine vos drinkend op de katjes, maar ook de gehakkelde aurelia en de dagpauwoog zijn er op te vinden.

In de berm staan brandnetels, een waardplant voor veel vlindersoorten. Later in het jaar zetten kleine vos, atalanta en dagpauwoog hier hun eitjes op af. De brandnetelbladeren zijn het voedsel voor de jonge rupsen. Die zitten vooral aan de onderkant van het blad, daar zijn ze minder kwetsbaar. In een opgerold blad is vaak een rups verborgen. Rechts langs het asfaltpad zijn zomereiken geplant.

Gevlekte orchis
De grote keizerlibel kun je hier vaak over het water zien jagen
Elzenproppen zijn voedselbron oor sijsjes

3. Het Schol

Om de speciale voedselarme en natte omstandigheden in dit gebied te herstellen, is in 1997 natuurontwikkelingsgebied het Schol ingericht. Hiervoor is de voedselrijke bovenlaag van een weiland afgegraven en zijn er drie poelen aangelegd. Het resultaat liegt er niet om: vele bijzondere plantensoorten zijn er weer te zien, zoals rietorchis, gevlekte orchis en parnassia. ‘s Zomers zie je hier verschillende soorten libellen en waterjuffers over het water jagen. Ook vlinders, amfibieën, watervogels en de ooievaar zijn er te zien. 

Langs en op de oevers van dit plas-drasgebied staan zwarte elzen, die zich prima thuis voelen zo pal bij het water. Straalzwammen – dit zijn symbiotische bacteriën met schimmelachtige kenmerken – in de wortelknolletjes van de els, voorzien de els van stikstof. De els kan hiermee stikstof opnemen uit de lucht. Om te voorkomen dat dit gebied dichtgroeit met de elzen, worden deze regelmatig gemaaid.
De mannelijke katjes bloeien al in februari. De vrouwelijke katjes groeien na de bevruchting uit tot groen ribbelige kegeltjes, die in de herfst rijpen tot elzenproppen. Voedselbron voor sijsjes en vinken, die zich hier - acrobatisch hangend aan de proppen - goed laten bekijken.

Praktische informatie

  • Honden welkom, mits aangelijnd

  • Groepsactiviteiten, evenementen en professioneel gebruik alleen na toestemming

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.