de twee jonge oehoes in Oehoevallei te bewonderen vanaf de Kiekoet- de vogeluitkijkplek- op de Sint-Pietersberg. Ze zijn – met een beetje geluk - met een verrekijker te bekijken vanaf de Kiekoet en vanuit de doorkijkjes aan het hek van de Luikerweg.
Vanaf 8 april 2022 gaat Natuurmonumenten betaald parkeren voortzetten en een parkeerbijdrage vragen aan bezoekers die geen lid van Natuurmonumenten zijn. In maart 2022 richten we de parkeerplaats in en kunnen alle auto’s nog gratis uitrijden.
Vanaf de eerste week van februari 2022 gaat Natuurmonumenten verspreid over de Sint-Pietersberg werkzaamheden aan de bosranden en landschapselementen uitvoeren. Het zijn vooral kleinschalige werkzaamheden die zo’n 2 weken duren. De fiets- en wandelpaden blijven toegankelijk.
Na 150 jaar is de wolf terug in Nederland. Zijn terugkeer heeft gevolgen voor mensen, dieren en natuurgebieden. Hoe leren we weer samenleven met dit grote roofdier in ons land? Natuurmonumenten lanceert de campagne ‘Wennen aan de wolf’. Ook helpt zij haar herders bij het beschermen van hun dieren.
Een jaar lang filmde Mat Snijders de ontwikkelingen in de groeve. Kijk mee naar onder andere beelden gemaakt vanuit de helikopter en luister mee naar de interviews.
Eind van dit jaar nemen gemeente Maastricht, Provincie Limburg, ENCI, Sint-Pietersberg Adembenemend en Natuurmonumenten een besluit over de actualisering van het Plan van Transformatie ENCI-gebied. Deze actualisatie is nodig om de ENCI-groeve te kunnen beheren en veilig open te stellen.
CNME Maastricht, Stichting RAVON en Natuurmonumenten gaan onderzoeken of de muurhagedis een gezonde populatie op de Sint-Pietersberg kan vormen. Het doel is de totale populatie op de Sint-Pietersberg verder te laten groeien, te verbinden met de Belgische populaties en het spreiden van risico's.