Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe waterberging in de Ackerdijkse Plassen

15 september 2016 | Natascha Hokke

Vanaf half september zijn er een twee maanden kranen te zien in natuurgebied Ackerdijkse Plassen van Natuurmonumenten. Dit in verband met de nieuwe waterberging die aangelegd wordt door het Hoogheemraadschap van Delfland.

Ackerdijkse Plassen met uizicht op Rotterdam

Projectvoorbereider Jos de Bijl van het hoogheemraadschap: “Door het aanleggen van de waterberging, kunnen we in natte periodes het water beter in het gebied vasthouden. Dit zorgt voor minder problemen in de Ackerdijkse polder en elders in de regio”.

In het gebied wordt op 6 hectare in totaal ca. 15.000m³ grond afgevoerd. Hierdoor ontstaat er een lager natter land waar riet zal gaan groeien. Boswachter Stefan Soede van Natuurmonumenten: “Daar zijn wij dan weer erg blij mee. Het betekent een uitbreiding van leefgebied voor soorten als de roerdomp en de blauwborst. Voor de natuur is dit een belangrijke aanwinst.”

Klimaatverandering

Het aanleggen van de waterberging is noodzakelijk om de toekomstige buien goed op te vangen. “We merken het allemaal, extreme regenval komt vaker voor en kan lokaal voor veel overlast zorgen”, aldus Jos de Bijl. “Om ervoor te zorgen dat we deze pieken goed op kunnen vangen en verwerken is het fijn dat het regenwater dat in het natuurgebied Ackerdijkse Plassen valt, tijdelijk opgeslagen kan worden. Hierdoor houdt het bewoonde deel van de polder droge voeten en wordt het centrale afvoersysteem van Delfland ontlast.” De vrijgekomen grond wordt afgevoerd naar omliggende agrariërs buiten de polder.

Huisje van Rensen

Naast het grasland zullen ook oude zichtlijnen in het bos bij de Ackerdijkse Plassen en het terrein van het “Huisje van Rensen” weer open gemaakt worden. Boswachter Stefan: “Tot in de jaren 70 woonde hier meneer Rensen, hij was visser in het gebied. Rondom zijn huisje liepen enkele koeien en er staan nog steeds vele fruitbomen. Inmiddels is het terrein dichtgegroeid en het huisje ingestort. Het open karakter van weleer wordt hersteld.” Door het nieuwe gebied wordt een klein pad aangelegd zodat het gebied tijdens excursies met de boswachter te bezoeken is.

De werkzaamheden

Bezoekers van het natuurgebied ondervinden geen last van de werkzaamheden. Het fietspad langs het natuurgebied wordt deels omgelegd, de omleiding staat ter plaatse duidelijk aangegeven. In november zijn de werkzaamheden weer klaar en vertrekken de machines, het moment dat de wintergasten als smient en kolgans weer terugkomen om in het gebied te overwinteren. 

Ontdek het Rotterdams platteland

Heb je zin om in het najaar tijdens een fietstocht het Rotterdams platteland te ontdekken? Dat kan! Het fietspad Polderpad voert je door oer-Hollandse landschappen, polders en langs boerderijen. We hebben verschillende varianten uitgezet.

Luister naar de polderverhalen op www.polderpad.nl.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter