Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Bomenroute door Arboretum Poort-Bulten

  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Bomenroute door Arboretum Poort-Bulten

In het Arboretum Poort-Bulten is het in alle jaargetijden een kleurrijk feest. Dit komt doordat het park gevuld is met bomen vanuit alle werelddelen! Kleuren en geuren verschillen per maand. Schenkerij Poort-Bulten fungeert als horecagelegenheid en informatiepunt van Natuurmonumenten.

Het Arboretum Poort-Bulten is een openbaar en gratis toegankelijk bomenpark in de Lutte. Alle bomen hebben naamborden waardoor het park ook een sterk educatieve functie heeft. Wil je alles weten over een bepaalde boomsoort? Of zoek je een speciale heester? Het hele assortiment staat ook online, neem snel een kijkje in de digitale catalogus

Deze route is aangegeven met gele pijlen en voert langs een aantal hoogtepunten van het bomenpark. Door de verharde paden is deze route zeer geschikt voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's. Langs de route staan meerdere bankjes, zodat je even kunt uitrusten. Zo geniet je samen van toegankelijke natuur! In de informatieruimte van Schenkerij Poort-Bulten staat eventueel ook een rolstoel die je kunt lenen.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Praktisch

Extra informatie

Toegankelijkheid- De hele route is verhard
- Alle paden in het bomenpark zijn goed begaanbaar, mochten de paden nat zijn dan wordt deze route aangeraden
- Er zijn 2 gehandicaptenparkeerplaatsen
- In de informatieruimte van Schenkerij Poort-Bulten staat een rolstoel die voor iedereen ‘te leen’ is
- Er is een aangepast toilet

De route

 Startpunt

1Startpunt

Welkom in Arboretum Poort-Bulten! 

Het Arboretum Poort-Bulten is opgericht in 1917. De textielfamilie Gelderman gaf opdracht aan Leonard Springer het bomenpark te ontwerpen. Het bestaat uit meer dan 1000 soorten bomen en heesters verdeeld over 2500 exemplaren. Daarnaast zijn de natuurwaarden hoog. Je treft hier bijvoorbeeld wilde orchideeën, de ijsvogel, bijzondere paddenstoelsoorten, vlinders en bijen bij de imkerij.

arboretum jose gieskes
Startpunt
Herfst in het Arboretum "de Poortbulten" in de Lutte
Startpunt
Arboretum Poort Bulten
Startpunt

2Zilverlinde

Aan de onderzijde van de bladeren zitten ragfijne sterharen, een zilverachtig dons. Vandaar de naam zilverlinde! De lindenbloesem heeft sterk geurende bloemen en trekt daardoor veel bijen. Oorspronkelijk komt de zilverlinde uit Oost-Europa.

Vrucht zilverlinde Arboretum Poort-Bulten
Zilverlinde

3Blauwe es

Indianen en kolonisten haalden vroeger de blauwe kleurstof uit de binnenste schors. Maar aan de boom zelf is niets blauws te zien. De es lijkt op de pluimes uit onze parken, alleen zijn de bladeren veel groter. Tot bijna 40 centimeter lang!

Blauwe es Arboretum Poort-Bulten
Blauwe es
Blad blauwe es Arboretum Poort-Bulten
Blauwe es
Stam blauwe es Arboretum Poort-Bulten
Blauwe es

4Aziatische kardinaalsmuts

De Nederlandse kardinaalsmuts heeft vier roze vruchtkleppen die lijken op de muts van de kardinaal. De Aziatische kardinaalsmuts verkleurt geel en heeft roze mutsjes. In de herfst heeft deze struik prachtig rood blad.

Kardinaalsmuts in Arboretum Belmonte
Aziatische kardinaalsmuts

5Chinese tempelboom

De Chinese tempelboom komt oorspronkelijk uit ... China en is alleen bekend als fossiel. Vanaf 1947 weer verspreid over diverse botanische tuinen. Het is een bladverliezende conifeer, een snelle groeier met een mooie piramidevormige kroon.

6Treurzilverspar

De gewone zilverspar heeft een rechte stam, met witte strepen aan de onderzijde van de naalden die het ‘zilverachtige’ aanduiden. Hoe bijzonder, de treurzilverspar: bizar gevormde takken als verstilde fonteinen.

Treurzilverspar Arboretum Poort-Bulten
Treurzilverspar

7Mammoetboom

Oorspronkelijk komt deze boom uit Californië. De sponsachtige bast beschermt de boom tegen bosbranden. De kolossale stam voelt zo zacht als een boksbal. Voel maar eens! De oudste Sequoia is 3.200 jaar oud.

Mammoetboom in Arboretum Poort-Bulten
Mammoetboom

8Pindakaasboom

Wrijf over de bladeren en de pindakaasgeur komt vrij. Deze boom komt oorspronkelijk uit Japan, China en India. Eigenlijk is het een grote struik met witte bloemen die in het najaar rood verkleuren. De struik draagt diepblauwe bessen.

Pindakaasboom Arboretum Poort-Bulten
Pindakaasboom

9Informatieruimte

Dit gebouw staat al decennia lang in Arboretum Poort Bulten. Vroeger deed het dienst als informatieruimte. Met de komst van het nieuwe informatiecentrum in de Schenkerij is deze functie komen te vervallen. Renovatie staat op de planning.

Wandelen met gids door Arboretum Poort Bulten
Informatieruimte
Arboretum Poort Bulten
Informatieruimte

10Vogelkijkhut

Leerlingen van het praktijkonderwijs bouwden deze vogelkijkhut. Met een beetje geluk spot je een ijsvogel! Maar natuurlijk zijn er ook veel andere vogels te spotten zoals wilde eenden en meerkoeten.

Arboretum Poort-Bulten
Vogelkijkhut
IJsvogel
Vogelkijkhut

11Eindpunt

Je bent aangekomen bij het eindpunt van de route! Hier staat een picknicktafel waar je heerlijk kunt nagenieten van deze route.

Wil je nog meer ontdekken van Arboretum Poort-Bulten? Alle paden zijn verhard en goed begaanbaar! Of geniet even na bij Schenkerij Poort-Bulten onder het genot van een hapje en drankje.

Arboretum Poort Bulten
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.