Natuurgebied

Bantpolder

  Nationaal Park Lauwersmeer

  Bantpolder

  Vroeger had de zee vrij spel in het Lauwersmeer dankzij de open verbinding met de Waddenzee.

  Natuurmonumenten

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Bantpolder
 • Over het gebied

  Uit angst voor overstromingen is in 1969 een dam gebouwd. Dat leverde een prachtig nieuw landschap op dat is uitgeroepen tot Nationaal Park. In dit weidse waterland is van alles te ontdekken. U vindt er bijzondere bloemen, enorme aantallen vogels en geweldige vergezichten.

  Bantpolder

  Natuurmonumenten beheert in dit uitgestrekte natuurgebied de Bantpolder, een befaamd weidevogelgebied. Van oktober tot april vind je hier duizenden kol-, grauwe en brandganzen. De laatste soort broedt helemaal op Nova Zembla. In het voorjaar kunnen tureluur en grutto hier ongestoord broeden. In juni bloeien er honderden rietorchissen. De paarse gloed levert mooie foto’s op.

  placeholder

  Weidevogels

  Je kunt het gebied overzien vanaf de ventweg tussen Lauwersoog en Anjum. Natuurmonumenten wil graag de verdroging te lijf. Verdroging door de omliggende landbouw kan fataal zijn voor de weidevogelstand. Met jouw steun doen we wat nodig is om de natuur te beschermen.

  Varen en fietsen

  Om verstoring van vogels te voorkomen is de Bantpolder beperkt toegankelijk en uitsluitend tijdens excursies. Je kunt andere delen van het Nationaal Park Lauwersmeer wandelend, fietsend en varend ontdekken. Rond het Lauwersmeer zijn talloze aantrekkelijke overnachtingsmogelijkheden.

   

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Direct naar

  logo