Fietsen

Fietsroute Buitenplaatsen en Naardermeer, vlak bij Hilversum

Fietsen

Fietsroute Buitenplaatsen en Naardermeer, vlak bij Hilversum

Fiets in ‘s-Graveland langs acht historische buitenplaatsen en bewonder de prachtige landhuizen. Ontdek het unieke karakter van elke buitenplaats en breng een bezoek aan de siertuin van Gooilust. De fietsroute gaat daarna verder over de rustige weggetjes rond het Naardermeer. Onderweg zie je talloze vogels in de ondiepe plassen en de weilanden. Je kunt natuurlijk ook een kijkje nemen bij een van de vogelkijkpunten in de Hilversumse Bovenmeent.

Knooppunten Fietsnetwerk

8 -> 9 -> 12 -> 11 -> 10 -> 37 -> 34 -> 49 -> 48 -> 47 -> 37 -> 10 -> 8 -> Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek
  • Noordereinde 54b, 1243 JJ ’s-Graveland (NH)
  • (035) 656 3080
  • [email protected]
  • Vanaf de A2 (Amsterdam-Utrecht) Neem de afslag Hilversum. Ga linksaf onder het viaduct door en volg deze weg richting Hilversum (N201). Na ongeveer 8 km neem je bij de stoplichten afslag ’s-Graveland. Je rijdt rechtdoor ’s-Graveland in. Je rijdt nu op het Zuidereinde. Bij de kruising met stoplichten ga je rechtdoor. Je rijdt nu op het Noordereinde (het bezoekerscentrum staat bij de kruising al aangegeven op de ANWB-borden). Na ongeveer 1 km ligt het bezoekerscentrum aan je rechterhand. Vanaf de A1 (uit de richting Amsterdam) Neem de afslag Blaricum/Huizen. Aan het einde van de afrit steek je de weg over. Je rijdt nu op de Amersfoortsestraatweg (parallel aan de A1). Bij de stoplichten volg je de afslag Bussum/’s-Graveland. Deze weg (Ceintuurbaan) rij je helemaal uit tot de volgende afslag ’s-Graveland. Bij de tweede stoplichten neem je de afslag Amsterdam/’s-Graveland/Weesp, je rijdt nu op de Franse Kampweg. Deze weg volg je tot de stoplichten bij de afslag ’s-Graveland. Sla linksaf het Noordereinde op. Na ongeveer 1 km ligt het bezoekerscentrum aan je linkerhand.

De route

 Startpunt

1Buitenplaatsen

De fietsroute start op de buitenplaats Boekesteyn, één van de 's-Gravelandse Buitenplaatsen. De ’s-Gravelandse Buitenplaatsen liggen op de overgang van het natte Vechtplassengebied en de schrale zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug. Vooraanstaande Amsterdammers kregen hier in de eerste helft van de zeventiende eeuw toestemming de woeste grond te ontginnen. Al snel ontdekten de rijke kooplieden de schoonheid van het landschap en bouwden ze er statige landhuizen met tuinen en parkbossen.Fiets verder naar de doorgaande weg, het Noordereinde (knooppunt 8). Sla daar linksaf richting knooppunt 9. Langs het fietspad liggen aan je linkerhand achtereenvolgens de landgoederen Sperwershof, Spanderswoud, Westerveld en Hilverbeek. Ga daarna richting knooppunt 12 langs de buitenplaatsen Schoonoord en Trompenburgh.  Bij het bordje Gooilust sla je linksaf en volg je de laan. 

2Oprijlaan Gooilust

Je rijdt nu over de centrale laan van de buitenplaats Gooilust. Dit is de oude slingerende oprijlaan naar het landhuis. Je ervaart meermalen een ‘uitgestelde ontmoeting’ met het landhuis. Dit afwisselend wel en niet zien van het einddoel is een landschapsvondst van de toenmalige architect Zocher. Dit effect wordt versterkt door hier en daar bomen en struiken weg te halen en banken te plaatsen.

3Siertuin Gooilust

Openingstijden: van 1 maart tot 15 november op dinsdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur.De siertuin is zeker een bezoekje waard. Koop hier de routebeschrijving die je langs alle bijzondere plekjes voert. In de tuin zijn vrijwilligers aanwezig die van alles over de tuin en de aanwezige planten kunnen vertellen. De siertuin was het paradepaardje van de vroegere bewoners van Gooilust. Bezoekers waren onder de indruk van de rijkdom van de gefortuneerde landeigenaren. En nog steeds ligt de siertuin er prachtig bij. In de beschutting groeien allerlei exotische bomen en struiken. In de ommuurde tuin vind je stinsenplanten, rozen en bijzondere fruitsoorten. Heerlijk groen in het voorjaar, maar ook prachtig in de herfst.

Siertuin Gooilust
Siertuin Gooilust

4Landhuis

Nu kom je dan eindelijk bij het landhuis van Gooilust. In het landhuis woonden tal van bekende koopmansfamilies, waaronder Corvers Hooft en het echtpaar Six-Blaauw. De benedenverdieping is verhuurd aan een interieurspecialist. De bovenste etages worden gebruikt door Natuurmonumenten. Veel van wat je tegenkomt op Gooilust is de erfenis van de laatste bewoner Frans Blaauw. Het landgoed staat dan ook bekend als het ‘Bos van Blaauw’. Rond het landhuis zie je bijzondere bomen uit zijn vermaarde collectie staan, zoals de zakdoekjesboom en de dwergcypres.Na het landhuis fiets je verder over de laan. 

Landhuis
Landhuis
Landhuis
Landhuis
Landhuis
Landhuis

5Aha!

Pièce de résistance van verzamelaar en bewoner van Gooilust, Frans Blaauw, was de aanleg van een complete dierentuin op het landgoed. Een eeuw geleden liepen in de weilanden gnoes, bizons, kangoeroes, zebra’s en antilopen. Om de wilde dieren in de wei te houden, zonder een hek te gebruiken, werd een soort gracht aangelegd. Van dichtbij ontdek je dit pas, dit heet dan ook een Aha! Even verder op de laan passeer je de gnoestallen, die onderdak boden aan 10 witstaartgnoes. De grote boom achter het huis is de op een na dikste eik van de provincie Noord-Holland.Fiets de laan uit en verlaat het landgoed aan de achterzijde. Sla na het hek linksaf richting knooppunt 11.

Aha!
Aha!

6Zand voor de stad

De weilanden naast de laan liggen een stuk lager. Ooit is hier meer dan twee meter zand afgegraven. Het zand ligt nu onder de Amsterdamse grachtengordel. In 1625 boden de Staten van Holland grond in ‘s-Graveland te koop aan. Het ging om het gebied op de grens van het zand van het Gooi en het laagveen van Ankeveen en Kortenhoef. Enkele welgestelde Amsterdamse kooplieden kochten de woeste grond van de Erfgooiers om zand te ontginnen. Het zand werd gebruikt om de drassige grond van de Amsterdamse grachtengordel op te hogen en verder uit te breiden. Ook diende het zand als ballast voor de schepen die de wereldhaven aandeden. De schepen die het zand naar Amsterdam brachten kwamen niet leeg terug: huisvuil (toen nog vooral plantaardig materiaal) werd mee teruggenomen en gebruikt om de grond vruchtbaarder te maken. Hoge bomen, die op pure zandgrond nooit zo groot zouden kunnen worden, zijn daar ook nu nog het resultaat van. Ook vind je in de akkers pijpenkoppen en scherven die ooit in het huisvuil zaten.Fiets verder richting knooppunt 10 en vervolgens richting knooppunt 37.

7Naardermeer

Je bent nu aangekomen bij het Naardermeer, het eerste natuurgebied dat Natuurmonumenten aankocht. Het Naardermeer bestaat uit grote plassen, zoals het Groote Meer en de Wijde Blik. Eromheen liggen moerasbossen en drassige weilanden met ondiepe plassen. Talloze vogels vinden hier voedsel en een rustige plek om te broeden. Maar ook amfibieën en zoogdieren profiteren van de rust en gunstige omstandigheden in dit natuurgebied. In 1904 wilde Amsterdam het Naardermeer volstorten met huisvuil. De natuurliefhebbers Jac. P. Thijsse en E. Heimans waren hier fel op tegen. Mede door hun protesten hebben ze het Naardermeer weten te sparen. In 1905 richtten zij de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten op om het Naardermeer een jaar later aan te kunnen kopen.Sla rechtsaf richting knooppunt 34 en vervolgens naar 49.

Naardermeer
Naardermeer
Naardermeer
Naardermeer
Naardermeer
Naardermeer

8Stadzigt

Als je het landweggetje aan je linkerhand inslaat kom je uit bij Stadzigt. Hier starten de boottochten op het Naardermeer. Ook vind je er een landwinkel en een restaurant met terras. Maak vanuit Stadzigt een korte wandeling naar uitzichtpunt De Muggenbult. Hier heb je prachtig uitzicht over het Naardermeer.Fiets verder richting knooppunt 49. Daarna achtereenvolgens knooppunt 48, 47 en 37.

Stadzigt
Stadzigt

9Fort Uitermeer

Langs de Vecht ligt het opvallende torenfort uit 1845. Natuurmonumenten beheert hier een deel van het omringende water en rietlanden langs de Vecht. Fort Uitermeer kent een lange geschiedenis, die terug gaat naar het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Al voor 1589 moet hier een schans hebben gelegen met de naam Uitermeer. Later kwam er een aarden fort en nog later het bomvrije torenfort. Fort Uitermeer is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Deze verdedigingslinies beschermden de steden in Utrecht en Holland. Het fort is niet toegankelijk maar wel goed te zien vanaf de Vecht en de doorgaande weg. Bij het fort vind je Restaurant Uit & Meer.Na het fort fiets je verder richting knooppunt 37.

Fort Uitermeer
Fort Uitermeer

10Hilversumse Bovenmeent

Je bent nu aangekomen in de de polder Hilversumse Bovenmeent, een bekende ‘vogelhotspot’. Natuurmonumenten heeft hier ondiepe plassen gegraven waar talloze vogels op afkomen. Vogelliefhebbers komen van heinde en verre om zilverreigers, lepelaars en andere zeldzame vogelsoorten te kijken vanaf de polderweggetjes en het kijkscherm. Volg het paadje naar het kijkscherm en je hebt goed zicht op de plassen met vogels. Fiets verder naar knooppunt 37. Sla daar rechtsaf richting knooppunt 10. Bij knooppunt 10 ga je rechtsaf richting landgoed Boekesteyn en het bezoekerscentrum (knooppunt 8).

Hilversumse Bovenmeent
Hilversumse Bovenmeent
Hilversumse Bovenmeent
Hilversumse Bovenmeent
Hilversumse Bovenmeent
Hilversumse Bovenmeent

11Boekesteyn

Ga het hek door en je bevindt je aan de achterzijde van Boekesteyn, een van de 's-Gravelandse Buitenplaatsen. Deze buitenplaats is vernoemd naar de vele oude beuken. De buitenplaatsen zijn oorspronkelijk ingericht naar de maatstaven van de Franse barokstijl. Dat wil zeggen: strakke lijnen, geometrische vormen en statige bomenlanen die vanaf de achterzijde van de landhuizen tot diep in het bos doorlopen. In de 18e eeuw kwam de Engelse Landschapsstijl in de mode. Men wil de natuur niet langer onder controle houden met strakke symmetrische vormen. De tuinen moeten nu romantisch en parkachtig zijn. Grasvelden en heuveltjes worden aangelegd met natuurlijk ogende boomgroepen en verassende doorkijkjes. Er komen kronkelige paden zoals het Rococobos en in het later aangelegde slingerpad.Blijf de laan volgen en je komt vanzelf uit bij het startpunt, Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek.

Boekesteyn
Boekesteyn
Boekesteyn
Boekesteyn
Boekesteyn
Boekesteyn
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.