Ontdek de cultuurhistorie van deze buitenplaatsen uit de gouden eeuw
Je wandelt over acht 's-Gravelandse buitenplaatsen: Boekesteyn, Schaep en Burgh, Bantam, Hilverbeek, Spanderswoud, Land en Bosch, Jagtlust en Gooilust. Onderweg ontdek je de boeiende cultuurhistorie van deze buitenplaatsen uit de gouden eeuw. In de lente en zomer kun je tijdens het wandelen genieten van de bloemenpracht op de buitenplaatsen van 's-Graveland. 's Winters vormen de landhuizen met omliggende parkbossen een prachtig stilleven. De route is gemarkeerd met gele pijltjes.
Je staat nu voor het monumentale landhuis Boekesteyn. ‘Boeke’ is oud-hollands voor beuk. Waarschijnlijk komt daar de naam van het landhuis vandaan. Tijdens de wandeling zul je dan ook veel beuken zien. Oorspronkelijk stonden aan beide kanten van het voorname huis twee bijgebouwen, waarschijnlijk een koetshuis en een oranjerie. Aan de voorzijde lag een cirkelvormig plein. Achter het huis lag een rechthoekige vijver en achter een muur lagen moestuinen en een boomgaard. De tuinen rond het landhuis waren oorspronkelijk aangelegd in Franse stijl. Die kenmerkt zich door strakke symmetrische vormen. De Franse stijl zie je nu nog terug aan de voorzijde van het landhuis. In de 18e eeuw kwam echter de Engelse Landschapsstijl in de mode. De tuinen moesten nu romantisch en parkachtig zijn. Daarom werden er rondom Boekesteyn grasvelden en heuveltjes aangelegd met natuurlijk ogende boomgroepen en verrassende doorkijkjes. Er kwamen kronkelige paden zoals in het Rococobos en het later aangelegde Slingerpad.
2. Landhuis Schaep en Burgh
Het landhuis Schaep en Burgh werd gebouwd in de 17e eeuw. De naam komt van de stichter Abel Matthijs zn Burgh, zoon van een bierbrouwer, en zijn neef en erfgenaam Gerard Schaep. Schaep en Burgh is sinds 1975 het hoofdkantoor van Natuurmonumenten.
3. Slangenmuur
Tijdens je wandeling over de buitenplaatsen kom je verschillende tuinstijlen tegen. Aan het begin van de 18e eeuw legt men bij de huizen een baroktuin aan. Strak en geometrisch van opbouw met lange lanen en een sterrenbos. Later raakt deze Franse stijl uit de mode en gaan de tuinen op de schop. Er komen natuurlijke tuinen met heuvels, waterpartijen en romantische doorkijkjes. Exotische bomen en struiken zoals de rododendron en rode beuk doen hun entree. Vlak bij de huizen legt men een moestuin en een slangenmuur aan. De fraaie parken van Schaep en Burgh werden aangelegd door de bekende Nederlandse tuinarchitect Jan David Zocher jr. Slangenmuur Op dit punt zie je aan de overkant van de parkeerplaats een originele slangenmuur. Deze stenen muur heeft de vorm van een slang en is gericht op het zuiden. De muur warmt snel op en door de vorm ontstaan luwtes met een warm microklimaat. Hier kunnen zelfs abrikozen en vijgen groeien.